Statenlid in beeld: Joost van Gilse (VVD)

(25 september 2019)

Een groot aantal nieuwe volksvertegenwoordigers is na de Statenverkiezingen van 20 maart 2019 geïnstalleerd als Statenlid bij de provincie Noord-Holland. Wil je weten wie dit zijn? Volg de rubriek ‘Statenlid in beeld’. Deze week stelt Joost van Gilse van de VVD zich voor.

Statenlid Joost van Gilse (VVD) van de provincie Noord-Holland

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Die vraag is het best te beantwoorden door te vertellen hoe ik politiek actief ben geworden. Toen ik op de middelbare school zat, werd ik lid van de JOVD, de jonge liberalen. Dat was in de tijd van Wiegel en Den Uyl. Het verbaasde me dat een econoom als Den Uyl het land, naar mijn mening, economisch te gronde richtte. Het sprak me enorm aan hoe Wiegel daar tegenin ging.
Daarna ben ik eigenlijk altijd politiek actief gebleven. In 2006 ben ik raadslid geworden in Hilversum, iets dat ik erg leuk vond om te doen. Ik hield me daar bezig met ruimtelijke ordening. Ik ben zelf architect, dus daar liggen mijn hart en interesse. In Hilversum heb ik onder meer een centrumvisie geschreven, die inmiddels succesvol grotendeels is uitgevoerd. Zo zie je dat je echt iets kunt bereiken in de politiek. Als raadslid heb ik geleerd dat regie op grotere schaal nodig is. En de provincie is dan natuurlijk de plek waar je moet zijn, vooral op het gebied van ruimtelijke ordening.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Tot nu toe vind ik het erg leuk. We zijn natuurlijk pas na de coalitievorming echt van start gegaan. We hebben een gezellige fractie, dat is ook belangrijk. Ik heb 12 jaar in de raad gezeten en dan ken je inmiddels alle dossiers, maar nu is alles nieuw. Ik moet enorm veel kennis opdoen, dat is weer even wennen maar ook erg leuk. Het voelt al met al gewoon goed.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Een van de grote opgaven de komende tijd is zorgen voor goede woningen voor de Noord-Hollanders. De afgelopen 10 jaar zijn er veel mensen bijgekomen, maar door de crisis is er bijna niet gebouwd. We moeten dus een enorme inhaalslag maken. Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat er woningen komen die passen bij de vraag. En dat we niet alleen in Amsterdam bouwen, maar door heel Noord-Holland. Kleinere kernen en dorpen moeten ook leefbaar blijven en hun voorzieningen behouden.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Ik ben geboren en getogen in het Gooi. Het is natuurlijk fantastisch dat je daar overal binnen 5 minuten op de Gooise Heide bent. Daar ben je echt helemaal in de natuur, je ziet alleen in de verte af en toe een kerktoren. Ik hoop dat we dat in de toekomst zo kunnen behouden.

Over Joost van Gilse

Joost is getrouwd en heeft 3 kinderen. De jongste doet dit schooljaar eindexamen. De oudste twee studeren. Hij is architect en in zijn vrije tijd vindt hij het heerlijk om in de tuin te werken en geniet hij van hockey en wintersport.

Uitgelicht