Statenlid in beeld: Wim Hoogervorst (SP)

(14 december 2020)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? In de rubriek 'Statenlid in beeld' stellen zij zich voor. Deze week is dat Wim Hoogervorst van de SP.

Wim Hoogervorst

Waarom ben je Statenlid geworden?

Een van de redenen om de politiek in te gaan was de heel hoge werkdruk in het onderwijs. Ik mopperde daarover en mijn vrouw zei: "Als je iets wilt veranderen kan je ook de politieke weg bewandelen." Toen ben ik nagegaan welke partij bij mij past en dat was eigenlijk direct de SP. Als onderwijzer besteed ik liever tijd aan mooie lessen maken dan aan vaak zinloze administratie. Daar hebben de kinderen veel meer aan. Als onderwijzer zie je ook kinderen en gezinnen die het moeilijk hebben. Als je het voor hen makkelijker wilt maken, zonder dat je de mensen die het goed hebben het beste afneemt, dan kom ik ook uit bij de SP. Daar is de gevleugelde uitspraak: "Wij zijn niet tegen rijke mensen, we zijn wel tegen armoede." 

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ik vind het ontzettend leuk. Ik krijg er veel energie van. Wat ik heel leuk vind zijn de gesprekken met de mensen uit Noord-Holland. Nu is dat minder omdat we toch meer aan huis gebonden zijn. Vanuit de oppositie bereiken we als SP af en toe ook wat. Soms hebben we echt 'beet'. 

Wat wil je bereiken?

Ik zou heel graag zien dat de provincie meer luistert naar de inwoners en dat burgerparticipatie een belangrijkere rol krijgt in de besluitvorming. Dat is van belang om het vertrouwen in de politiek terug te krijgen. De basis voor democratie is dat je als inwoner breed vertrouwen hebt in de mensen die jou besturen. Nu komt burgerparticipatie vaak op een te laat moment in het besluitvormingsproces, zoals bij de Regionale Energiestrategieën. Als mensen te laat kunnen meepraten denken ze: Er wordt over ons heen beslist. Als Statenlid neem je ook achteraf besluiten. De kunst is dat Provinciale Staten aan de voorkant al sturing kunnen geven aan hoe zo'n proces kan lopen. Je moet zo vroeg mogelijk in het proces gesprekken voeren met mensen. De meeste mensen snappen best dat een besluit soms anders genomen wordt dat zij zouden willen, als je het maar kunt uitleggen. Als we dit kunnen veranderen is me dat een lief ding waard. 

Wat is jouw mooiste plek van Noord-Holland?

Het mooiste aan Noord-Holland is dat je eigenlijk alle soorten landschap in de buurt hebt. Zoals in het kustgebied bij Schoorl, met bossen, heide, zee en strand. Wat ik echt heel mooi vind is de Waddenzeedijk bij Wieringen, met zicht op de eilanden en met het wad dat af en toe volloopt. Daar kan ik erg van genieten. 

Over Wim

Wim is 54 jaar oud en werkt al 31 jaar op dezelfde school basisschool in Enkhuizen. Hij was er een tijd lang 'lesgevend directeur'. Nu is hij leerkracht van de bovenbouwgroep. Vanwege de stijgende regeldruk koos hij ervoor om fulltime les te geven in plaats van fulltime directeur te worden. Wim woont met zijn vrouw ook in Enkhuizen. Samen hebben ze 5 kinderen en 2 kleinzoons. 
 

Uitgelicht