Statenlid in beeld: Emre Kanik (D66)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding genoeg voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Emre Kanik van D66.

Statenlid in beeld: Emre Kanik (D66)

Wat vond je het spannendste debat in deze periode? 

Het debat over het referendum over de Regionale Energiestrategieën, waarbij mijn partijgenoot Amélie Strens goed uitlegde dat niet ieder verzoek tot een referendum hoeft te leiden. Bij dat debat was iedereen fysiek in de Statenzaal aanwezig, er werd echt gedebatteerd en dan zie je dat het energie uitstraalt en fel kan zijn. Je merkt echt het verschil met een digitaal debat waarbij mensen achter een scherm zitten. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Op de ‘Kinder-RES’ die ik aangenomen heb gekregen. Dat is een kinderversie van de Regionale Energiestrategie. Kinderen komen tijdens gastlessen op school meer te weten over duurzame energie, zodat ze er later over kunnen nadenken of ze misschien een technische opleiding willen doen. Het was mooi dat zo’n breed palet aan partijen mee wilde tekenen, van PvdA tot en met CDA en DENK. Terwijl het CDA en DENK toch kritisch zijn op de Regionale Energiestrategieën.

Welke persoon, politicus of collega-Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Mijn vader, die politicus was in Zaanstad. Ik denk dat daar mijn politieke interesse vandaan komt. Hij heeft politicologie gestudeerd in Turkije, maar hier was zijn diploma niet geldig. Terwijl hij universitair geschoold was, ging hij handwerk doen. Daarna ging hij via de stichting Buitenlanders gastarbeiders helpen. Toen is hij Nederlands recht gaan studeren. Hij solliciteerde overal maar werd, waarschijnlijk vanwege zijn leeftijd en achtergrond, niet aangenomen. Hij is toen voor zichtzelf begonnen en hij heeft lang een succesvolle praktijk gehad. Als er iemand mijn voorbeeld is wat betreft doorzettingsvermogen, dan is hij het wel. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

We moeten nu al nadenken over het fossiele erfgoed na de energietransitie. Van het industriële erfgoed uit de periode 1965 - 1985 is veel gesloopt, wat zonde is omdat het een verhaal vertelt over die periode. Als we niet nadenken over wat we met kolenopslag en benzinestations gaan doen, dan gaat het tegen de vlakte, want niemand vindt het mooi. Je zou het moeten herbestemmen, zodat we volgende generaties kunnen vertellen over deze periode. Onze kinderen zullen niet begrijpen waarom wij zo lang zijn doorgegaan met het gebruik van fossiele brandstoffen, terwijl we wisten hoe destructief het was. Het fossiele erfgoed vertelt dat verhaal, als we het behouden. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

De documentaire ‘Icarus’, over een journalist die onderzoekt of je met doping bij wielrennen beter presteert. Hoe meer je kijkt, hoe minder het over doping gaat en hoe meer over geopolitiek. Hij is zelf wielrenner en zoekt een dokter die hem doping wil geven om te kijken of hij beter wordt. Dat brengt hem bij een arts in Rusland …