Statenlid in Beeld: Nick Kaptheijns (PVV)

(21 januari 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Nick Kaptheijns van de PVV.

Statenlid Nick Kaptheijns van de PVV

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik was tijdens mijn studie al kritisch ten aanzien van de EU en het leek me heel interessant om stage te lopen bij een partij die er ook zo over dacht. Ik heb stage gelopen bij de Tweede Kamerfractie van de PVV in Den Haag en dat beviel heel goed. De fractie vroeg of ik interesse had en ik ben een klasje gaan volgen. Toen ben ik ook benaderd om onderwijs te gaan doen. Ik ben beleidsmedewerker OC&W en emancipatie bij de fractie van de PVV. Zo ben ik er eigenlijk ingerold.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Goed. Naarmate de jaren vorderden kreeg ik er steeds meer plezier in. Daarom doe ik nu ook een tweede periode. De verhoudingen zijn nu anders. Het is af en toe jammer dat de bewegingsruimte voor ons niet zo groot is. Wij staan toch redelijk ver af van wat de coalitie heeft afgesproken. Met Forum voor Democratie erbij staan we nu wel minder alleen in onze standpunten en kritiek op het bestuur. Ja, het is goed te combineren met mijn werk voor de Tweede Kamerfractie. Ik heb de mazzel dat Provinciale Staten op maandag is in Noord-Holland en dat maandag in Den Haag geen vergaderdag is.

Wat wil je bereiken?

Dat er een rem komt op de doorgeslagen duurzaamheidswaanzin en het idee dat we het klimaat kunnen redden vanuit Noord-Holland. Dat is een transnationaal probleem. Het lijkt wel Rupsje Nooitgenoeg. Wij willen niet dat dit ten koste gaat van de koopkracht en de Noord-Hollandse economie. Wat de coalitie wil staat haaks op wat wij willen. Het is doorgeslagen idealisme.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Toch wel Haarlem. Ik woon nu nog in Zandvoort en sta op het punt naar Haarlem te verhuizen. Haarlem is in ieder opzicht een prettige stad. Het centrum is mooi, vooral met de grote markt. Daar komt alles een beetje samen.

Over Nick Kaptheijns

Nick wandelt graag met de hond en door bergachtig gebied. Hij leest literatuur en over de oudheid. Hij houdt van voetbal en is een Liverpoolfan.