Statenlid in beeld: Rosan Kocken, GroenLinks

(20 december 2021)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Rosan Kocken van GroenLinks.

Rosan Kocken van GroenLinks
 

Wat vond je het mooiste debat in deze periode? 

De laatste algemene beschouwingen waren heel leuk, omdat het eindelijk weer lekker debatteren werd. Ook met het kleine plukje fractievoorzitters in de Statenzaal gaf dat een fijne sfeer. Het was een vergadering waar ik weer energie van kreeg. Nu zit je tijdens corona vaak achter het beeldscherm en moet je eerst in de ‘uitzending’ worden gehaald. Dat maakt echt debatteren lastiger. En de knipoog is er ook niet online. Maar in de zaal kijk je elkaar aan en de ander weet al een beetje wat er komt. Het was heerlijk om de dynamiek van een echte vergadering weer te voelen. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Ik ben heel tevreden over de ‘slavernijmotie’ die veel steun kreeg. Ik vind het heel belangrijk dat dit ook vanuit de overheid ondersteund en gestimuleerd wordt en ik denk dat er veel mensen zijn die vinden dat dit heel relevant is. Soms zijn dit soort symbolen zeer waardevol. 

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Dan denk ik direct aan Michel Klein (CU)! In commissies weet hij altijd hoe het inhoudelijk in elkaar zit, is goed voorbereid, weet hoe het beter kan en komt altijd met een goede bijdrage waarvan je denkt: ja, daar zit wat in. Hij bewaart daarbij de redelijkheid en hij heeft ook nog gevoel voor humor. Als we moesten kiezen aan wie we de provincie in z’n eentje overlaten, dan zeg ik: doe dan maar Michel. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Wat ik graag zou veranderen is de superlelijke discussie over woningbouw: dat er een tekort zou zijn door vluchtelingen. Als je jarenlang de voorraad aan sociale woningen verkleint en het onvoldoende stimuleert om nieuwe woningen te bouwen, dan is dat waar het probleem begint. We hebben ook mensen toegevoegd uit de GGZ die nu zelfstandig moeten gaan wonen, senioren blijven zo lang mogelijk zelfstandig wonen. En dan zeggen politici: u heeft geen huis en dat komt door de vluchtelingen. Ik zou graag zien dat we de discussie op een eerlijke manier voeren. Het woningentekort heeft een heel andere oorzaak. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik ben erg geïnteresseerd in Marshall Rosenberg, de bedenker van het concept ‘nonviolent communication’: als je empathisch luistert naar wat een ander zegt, dan vind je makkelijker oplossingen met elkaar waarvan iedereen beter wordt. Als we ons daarin verdiepen, dan kan dat het leven zachter maken. Ik kan het ook niet altijd goed, maar als je kunt horen dat wat iemand zegt eigenlijk niet over jou gaat, dan hoeft je ook niet beledigd te zijn of boos te worden. 

 

Uitgelicht