Statenlid in beeld: Rosan Kocken, GroenLinks

(17 december 2019)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Rosan Kocken, van GroenLinks.

Rosan Kocken van GroenLinks
Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik denk mijn hele leven al zo’n beetje langs de lat van GroenLinks en in Provinciale Staten kan je vrij veilig onderzoeken of politiek je ligt. Maar als je het dan in de vingers krijgt is het wel jammer dat veel mensen niet weten wat de provincie doet. Door die luwte wordt het soms ook saai en er zijn niet veel journalisten die echt ergens induiken en de boel goed opschudden. Maar het kan ook goed zijn dat de waan van dag niet zo’n grote rol speelt. Want dat vraagt om korte discussie en korte statements, maar niet ieder probleem laat zich in een oneliner vatten. Omdat we de druk om de krant te halen niet hebben, is er meer ruimte om het hele verhaal te vertellen. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Goed! Voor mij is de tweede periode heel anders dan de eerste. Onze fractie is nu veel groter. In de vorige periode deden we allemaal 2 commissies. Nu zijn we met 9 en mijn andere fractieleden hebben nu 1 commissie. Na de verkiezingen ben ik fractievoorzitter geworden. Ik doe nu vooral de grote lijn, zorgen dat iedereen gehoord wordt, dat de juiste vragen worden beantwoord, afstemmen met onze gedeputeerde en kijken of de afspraken uit het coalitieakkoord worden uitgevoerd. In de vorige periode was ik bezig met de inhoud, nu is het meer politiek. 

Wat wil je bereiken? 

Ik ben heel blij met het akkoord dat we hebben gesloten. Voor GroenLinks zitten er heel mooie dingen in en als we het uitvoeren zoals afgesproken ben ik tevreden. Verder hoop ik dat ik over 4 jaar ook een tevreden fractie heb en terug kan kijken op mooie jaren. Dat het ‘smooth sailing’ wordt en dat er voor alle mensen uit mijn fractie iets inzit. Het is mooi dat het een akkoord op hoofdlijnen is, dat meer ruimte geeft. Ik zou het gezond vinden als we in de deze periode ook andere meerderheden kunnen vinden en andere fracties ook tevreden kunnen terugkijken.

Welke plek in Noord-Holland vind je het mooist?

Ik hou van de verscheidenheid van Noord-Holland. Onze provincie combineert de drukte en allure van een miniwereldstad met natuur en het weidse landschap. Maar als ik moet kiezen, dan toch mijn stad Amsterdam.

Over Rosan Kocken

Rosan Kocken woont in Amsterdam met haar vriend en hun twee kinderen. Ze is strafrechtadvocaat. Ze verdeelt haar tijd tussen politiek, werk en haar gezin.
 

Uitgelicht