Statenlid in beeld: Gerard Kohler (JA21)

(07 april 2021)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gerard Kohler van JA21, voorheen Forum voor Democratie.

Gerard Kohler Statenlid voor Forum voor Democratie in de provincie Noord-Holland

Waarom ben je Statenlid geworden?

Toen Forum begon raakte ik betrokken bij de partij en heb ik meegeholpen. Ik kreeg de vraag of ik op de lijst wilde. Dat wilde ik wel en hoewel ik niet hoog op de lijst stond werd ik toch gekozen. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Het is nu 2 jaar na de verkiezingen en het is nog steeds wennen moet ik zeggen. Het is een wereld die ik niet kende. Ik was niet bekend met de politiek en het is wennen aan mensen en procedures. We hebben ook met het landelijke Forum te maken, wat als gevolg had dat we ons met 5 Statenleden hebben afgescheiden en verder zijn gegaan als JA21. Maar we zitten nog steeds in de oppositie en het blijft lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Ik stak altijd veel tijd in vrijwilligerswerk en ik ben ook bestuurder geweest van een voetbalclub en nu nog betrokken bij de Historische Vereniging Bergen, maar ik heb het drukker dan ooit. Dus je moet gaan focussen en kiezen, concentreren op een paar dingen en daar mensen in meekrijgen.

Wat wil je bereiken?

Ik ga me concentreren op Natura 2000. We moeten de ambitie daar echt bijstellen. We hebben daarbij ook met landelijke politiek te maken. Ik wil het besef bereiken, dat waar we met Natura 2000 mee bezig zijn zeer onproductief is, het besef dat we de natuur niet kunnen beheersen. We zijn nu een groot park aan het aanleggen en aanharken.

Welke plek in onze provincie vind je het mooist? 

Het mooist was altijd, om op de Hondsbossche Zeewering te staan. Daar kon je zien hoe Nederland is, in al zijn facetten. Ik hield echt van die zeewering, maar nu is er helaas zand opgespoten. Ook de Philisteinse polder bij Bergen is een heel mooie plek, met bijvoorbeeld de Philisteinse Molen. Ook vanwege de geschiedenis. Het is een plek waar je kan zien dat er veel historie samenkomt en waar veel over te vertellen valt.

Over Gerard Kohler

Gerard is getogen in Bergen. Zijn kinderen studeren alle drie in Amsterdam. Hij is getrouwd met de dorpstandarts van Schoorl en werkt aan de Universiteit van Amsterdam. Gerard is ook webmaster van de Historische Vereniging Bergen NH.

Uitgelicht