Statenlid in beeld: Gerard Kohler (FvD)

(14 januari 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gerard Kohler van Forum voor Democratie.

Gerard Kohler Statenlid voor Forum voor Democratie in de provincie Noord-Holland

Waarom ben je Statenlid geworden?

Toen Forum begon raakte ik betrokken bij de partij, ook door het boek ‘Aanval op de natiestaat’ van Baudet. Ik ben bij de oprichtingsvergadering geweest en heb meegeholpen in de partij. Daar vond ik mensen die er hetzelfde over dachten en ik kreeg de vraag ‘Wil je op de lijst?’

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is nu driekwart jaar na de verkiezingen en het is nog steeds wennen moet ik zeggen. Het is een wereld die ik niet kende. Ik was niet bekend met de politiek en het is wennen aan mensen en procedures. We zitten in de oppositie en het is lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Ik stak altijd veel tijd in vrijwilligerswerk, ik ben ook voorzitter geweest van een voetbalclub maar ik heb het nu drukker dan ooit. Dus je moet gaan focussen en kiezen, concentreren op een paar dingen en daar mensen in meekrijgen.

Wat wil je bereiken?

Ik ga me concentreren op Natura 2000. We moeten de ambitie daar echt bijstellen. We hebben ook met landelijke politiek te maken. Ik wil het besef bereiken dat waar we met Natura 2000 mee bezig zijn zeer onproductief is: het besef dat we de natuur niet kunnen beheersen. We zijn nu één groot park aan het aanleggen en aanharken.

Welke plek in onze provincie vind je het mooist?

Het mooist was altijd om op de Hondsbossche Zeewering te staan. Daar kon je zien hoe Nederland was, in al zijn facetten. Ik hield echt van die zeewering, maar helaas is er zand op gespoten. Nu denk ik aan de Philisteinse polder bij Bergen, dat is een heel mooie plek, bijvoorbeeld bij de Philisteinse Molen. Ook vanwege de geschiedenis. Een plek waar veel historie samenkomt en waar veel over te vertellen valt.

Over Gerard Kohler

Gerard is getogen in Bergen. Zijn kinderen studeren alle drie in Amsterdam. Hij is getrouwd met de dorpstandarts van Schoorl en werkt aan de Universiteit van Amsterdam.