Statenlid in beeld: Süleyman Koyuncu (DENK)

(18 juli 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Süleyman Koyuncu van DENK.

Suleyman Koyuncu

Wanneer werd het spannend in Provinciale Staten? 

Bij de bespreking van de Regionale Energiestrategieën afgelopen jaar werd het debat echt spannend. Dat is een groot en beladen dossier. De ambitie is duurzame energie opwekken en daar heeft de provincie plannen voor. Het college was erg gericht op die ambitie maar verloor naar mijn mening de zorgen van mensen uit het oog. Wij hebben een stevig debat gevoerd en geprobeerd om de bezwaren van de buurtbewoners over windturbines onder de aandacht te brengen, zoals de angst van mensen voor gezondheidsklachten of hinder. Ik denk dat dit redelijk goed gelukt is met de moties die we indienden. Maar er is nog steeds veel ruimte voor verbetering en daar zullen we aandacht voor blijven vragen.   

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

We hebben ons de afgelopen jaren heel hard gemaakt voor het slavernijverleden en de rol van de Staten van Holland – de voorganger van de provincie – daarin. We hebben onder meer een initiatiefvoorstel ingediend en een expertmeeting gehouden. Die inspanningen hebben er nu mede in geresulteerd dat de commissaris van de Koning excuses heeft gemaakt. Daar zijn wij heel blij mee en trots op en daar wil ik de commissaris voor bedanken.

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Dat zijn er best veel, maar in het bijzonder collega Eduard Mangal. Hij heeft mij samen met de rest van het team ontzettend goed ondersteund in de afgelopen periode, ook in heel moeilijke tijden. Hij heeft de kar getrokken met betrekking tot het slavernijverleden en de datacentra. De wijze waarop hij zich vanuit zijn hart inzet voor de provincie inspireert mij enorm. Daarnaast ben ik ook onder de indruk van de collega’s Hollebeek en Kostic van de Partij voor de Dieren, die altijd sterk zijn op de inhoud en vriendelijk zijn. Heel fijn om mee samen te werken. 

Wat wil je de komende tijd nog bereiken?  

We hebben minder dan een jaar te gaan tot de verkiezingen en met betrekking tot de afstand tussen de Noord-Hollanders en de Provincie wil ik er op inzetten dat de Provincie en haar taken meer bekendheid krijgt bij de inwoners. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er meer interesse is in de dossiers die bij de Staten langskomen en hopelijk ook meer mensen meedoen door onder andere naar de stembus te gaan volgend jaar. Ik ben van mening dat er op dit vlak nog veel werk aan de winkel is. We moeten als Provincie veel zichtbaarder worden.

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

Ik luister iedere week naar ‘De Stemming’ van Vullings en van de Wulp en naar ‘NRC Haagse zaken’. Zo blijf ik op de hoogte van het Haagse debat. Belangrijk voor ons werk. Met een drukke agenda zijn die podcasts heel fijn om te luisteren en als ik in de auto zit is dat super handig. Ik zou iedereen die geïnteresseerd is in politiek deze podcasts willen aanraden. 
 

Uitgelicht