Statenlid in Beeld: Christa Kuiper (CDA)

(10 januari 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor nieuwe vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Christa Kuiper van het CDA.

Christa Kuiper CDA Statenlid in beeld jan 2022


Wat vond je het spannendste debat in deze periode? 

De debatten rondom de Regionale Energiestrategieën en de Omgevingsverordening vond ik heel spannend, want dat zijn onderwerpen die de leefomgeving van de inwoners van Noord-Holland direct raken. Het is belangrijk dat we snel gaan bouwen maar ook wáár we bouwen en die Omgevingsverordening speelt daar een belangrijke rol in. Ik ben het met onze woordvoerder Wilma van Andel eens dat we daarbij ruimte moeten geven aan de gemeenten, want zij weten welke woonbehoefte er is en hun raad en college kunnen heel goed bepalen wat voor de toekomst van belang is. Het debat over de Regionale Energiestrategieën was ook spannend, omdat iedereen weet dat we maateregelen moeten nemen om klimaatverandering tegen te gaan, maar dat voorstel maakt concreet waar windmolens en zonneparken kunnen komen. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

De Uitvoeringagenda Verkeersveiligheid 2020–2024, want de verhoging van de verkeersveiligheid op al die provinciale wegen en fietspaden is heel belangrijk. Samen met het Rijk, gemeenten en de vervoersregio staan we voor een enorme opgave met als doelstelling ‘0 verkeersdoden in 2050’. Als provincie hebben we een uitvoeringsagenda opgesteld waarmee concreet wordt welke stappen gezet worden. Een goed voorbeeld is de kruising van de Wadweg met de N248 bij Schagen, een schoolroute waar nu maatregelen worden genomen om de kruising veiliger te maken. 

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Dan denk ik niet zozeer aan een persoon. Wat ik inspirerend vind, dat zie je nu met de gemeenteraadsverkiezingen en straks ook bij de Provinciale Statenverkiezingen, is dat er altijd weer mensen zijn die zich inzetten voor de publieke zaak. Dat vraagt heel wat inzet en veel mensen hebben daarnaast hun baan. Het gaat niet alleen om de vergaderingen maar ook om de voorbereiding daarvan, werkbezoeken en de contacten met inwoners en bedrijven. Ik vind het heel mooi dat er mensen zijn die er tijd en energie in willen steken om het voor hun gemeente of provincie mooier te maken. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou mogen veranderen, wat zou dat zijn? 

Weet je wat ik direct zou willen veranderen: de herkenbaarheid van de provincie. Mensen weten vaak niet goed waar de provincie voor staat. Terwijl wat de provincie doet heel direct onze leefomgeving raakt, zoals met de Regionale Energiestrategieën en de Omgevingsverordening. Wat het Rijk en de gemeenten doen herkent men wel, maar bij de provincie als tussenlaag blijft het lastig om dat voor het voetlicht te brengen. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

‘De meeste mensen deugen’ van Ruther Bregman. Een mooi boek omdat het je met een andere blik naar mensen laat kijken. Het laat zien dat je vaak vooronderstellingen hebt en dat het anders kan zijn dan jij denkt. 

Uitgelicht