Statenlid in beeld: Gert-Jan Leerink (PvdA)

(03 februari 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Gert-Jan Leerink van de PvdA.

Statenlid Gert-Jan Leerink

Waarom ben je Statenlid geworden?

Ik ben al best lang politiek actief. Ik heb in Alkmaar in de raad gezeten en ik ben wethouder geweest. Ik heb voor Provinciale Staten gekozen omdat ik door de jaren heen - vanuit de trein naar mijn werk - stukken landschap zag verdwijnen voor woningen en bedrijven. Dat landschap gaat me aan het hart. Als er 1 plek is waar het over de ruimte en de natuur gaat, dan is dat de provincie. Dat was voor mij een belangrijke reden om te kiezen voor de provincie. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid? 

Het is hartstikke leuk. Ik viel met mijn neus in de boter. Ik zit namelijk in de commissie Natuur, Landbouw en Gezondheid en we worden direct geconfronteerd met de stikstofproblematiek, maar ook met Tata Steel. En dan zie je dat belangen gaan botsen. Je hebt aan de ene kant het streven naar economische groei en aan de andere kant heb je de leefbaarheid van mensen en de natuur. Ik heb het idee dat het zoeken naar een evenwicht daartussen actueler is dan ooit. Het is erg mooi om daaraan bij te kunnen dragen.  

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken?

Het vorige coalitieprogramma heette ‘Ruimte voor groei’. Dat was vooral ‘meer, meer, meer’ en ‘groei, groei, groei’. Ik snap dat dat op sommige punten belangrijk is en zal dat ook zeker niet ontkennen. Maar ik zou het mooi vinden als er een omslagpunt komt in ons denken. Ik bedoel daarmee dat we bij alles wat we doen ook denken aan wat het betekent voor de leefbaarheid van mensen in onze dorpen en steden, want dáár gaat het volgens mij om. Ik heb weleens het idee dat we die kernvraag te veel uit het oog verliezen. Wat mij betreft zouden deze 4 jaar geslaagd zijn als de leefbaarheid weer het oogpunt is van waaruit we praten. Of we het nou hebben over openbaar vervoer, over natuur, wonen, de energieagenda, ga zo maar door. Als we díe omslag maken, dan ben ik heel erg tevreden.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Het strand bij Heemskerk aan Zee. We hebben in de buurt een stacaravan. Het is een klein mooi strandje en er kunnen in de buurt geen auto’s komen. De Noord-Hollandse kust is daar prachtig.

Over Gert-Jan

Gert-Jan Leerink woont met zijn vrouw en dochter al 18 jaar op een woonboot in Alkmaar. Zijn zoon is het huis uit. Hij is landelijk opleidingscoördinator van de PvdA. Daarnaast werkt hij als ZZP’er op het gebied van burgerparticipatie. Zijn grootste passie is de Waddenzee waar hij, als hij tijd heeft, graag gaat wandelen.
 

Uitgelicht