Statenlid in Beeld: Wil van Soest (50PLUS/PVDO)

(28 juli 2022)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week stellen we de vragen aan Wil van Soest van 50PLUS/PVDO.

Statenlid in Beeld: Wil van Soest (50PLUS/PVDO)

Wat vond je het mooiste debat in deze periode? 

Dat kan ik helaas niet zeggen. Wat jammer genoeg niet gunstig was voor de debatten, is dat corona er voor gezorgd heeft dat we niet fysiek met elkaar in debat konden. We hebben 2 jaar digitaal met elkaar vergaderd. Dat is uiteindelijk toch anders dan elkaar in levende lijven te treffen. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots?

Ik heb voor de provincie Noord-Holland een motie ingediend dat er meer openbare toiletten voor ouderen beschikbaar zijn. Deze motie is gelukkig aangenomen en wordt nu uitgevoerd. Daarnaast heb ik voor de energietransitie een motie ingediend om zonnepanelen op windschermen te krijgen, en ook deze is gelukkig aangenomen. Daarbij heb ik een initiatiefvoorstel gedaan voor kleinschalige woonvoorzieningen voor ouderen. Dit voorstel heb ik gedaan zodat ouderen uiteindelijk ook plaats kunnen maken voor de jongere generatie, die graag grotere huizen zou willen hebben. 

Welke persoon, politicus of collega Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd?

Ik zit al bijna 28 jaar in de politiek. Dus ik ga al een tijdje mee. Mijn eerste grote voorbeeld was  Joop den Uyl. Naar mijn mening is de PvdA een totaal verkeerde kant opgeslagen, door niet meer voor de onderklasse op te komen en de privatisering op veel vlakken door te laten gaan. We missen Joop den Uyl nu meer dan ooit. 

Als je 1 ding binnen de provincie direct zou willen veranderen wat zou dat zijn?

Wij krijgen elke maand een heleboel agendapunten. Ik zou heel graag willen dat daar een kleine toelichting bij wordt gevoegd, waarin wordt aangegeven waar op gelet moet worden en waar we het over gaan hebben. Dat lijkt me erg nuttig.

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

André Hazes is een artiest die ik waardeer, en iedereen kan aanraden. Met name “Leef” vind ik prachtig. Daar kan je veel levenskracht uithalen. 

Uitgelicht