Statenlid in beeld: Amélie Strens (D66)

(06 april 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Amélie Strens van D66.

Amelie Strens

Waarom ben je Statenlid geworden? 

Nu voor de tweede periode zeg ik: ik vind het te leuk en belangrijk. Toen ik in Amsterdam kwam wonen ben ik lid geworden van D66. In mijn omgeving merkte ik dat er veel dingen zijn die mij raken waar politieke besluitvorming onder ligt. Bijvoorbeeld dat het zo moeilijk is om een huis te vinden. Maar ook het kabinet waarbij Bleker zo hard hakte in het natuurbeleid heeft mij gemotiveerd om politiek actief te worden. Ik ben eerst campagneleider geweest bij de gemeenteraadsverkiezing en ik heb veel gedaan aan partijkant. Maar de thema’s bij de provincie, zoals water, natuur en ruimtelijke ontwikkeling passen goed bij mijn achtergrond. Toen kwam de provincie langs en heb ik me kandidaat gesteld.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ik vind het hartstikke leuk! Noord-Holland is de leukste provincie omdat het zo divers is, met onder andere Schiphol, veel grotere werkgevers, prachtige natuur, steden en kleinere dorpen en veel actieve en creatieve inwoners. Wat je in Nederland ziet, zie je in Noord-Holland in het klein, met bijvoorbeeld een Kop waar veel uitdagingen liggen op terrein van bereikbaarheid en het op peil houden van voorzieningen. In de vorige periode vond ik de omgevingsvisie heel leuk omdat het zo’n mooi co-creatieproces was. Dat gaat echt over hoe je de toekomst ziet. Een overkoepelend verhaal waarbij het heel leuk was om woordvoerder te zijn.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Dat nóg meer mensen mee kunnen doen en mee kunnen denken over besluitvorming. Dat we niet een overheid zijn die óver ze beslist maar in samenspraak mét inwoners besluiten neemt. De energiestrategieën gaan bijvoorbeeld impact hebben op de woonomgeving van mensen. We moeten bijdragen aan de klimaatdoelen maar mensen moeten wel begrijpen waarom besluiten genomen worden en zich daarin gekend en gehoord voelen. Dat zal niet makkelijk zijn. Inhoudelijk is het mooi als we over 4 jaar een stap hebben gezet in het ontwikkelen van meer natuur. Daar is nog genoeg te doen. In deze tijd van corona hoop ik als eerste dat we zoveel mogelijk gezond blijven, het is daarnaast een uitdaging en kans om een manier te vinden om het politieke proces doorgang te laten vinden.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Wat niet? Ik geniet heel erg van het wonen in Amsterdam met veel culturele voorzieningen en uitgaansgelegenheden. Het is heerlijk om in de stad te wonen waar alles heel dichtbij is en op fietsafstand. Ik woon ook met zoveel plezier in de stad omdat het mogelijk is om snel in al die mooie landschappen te zijn. In de Ronde Hoep of Waterland. Ik ga ook vaak richting de kust. En als je over de dijk fietst tussen Amsterdam en Muiden en over het water uitkijkt. Dat is zo mooi!

Over Amélie

Amélie woont met haar man in Amsterdam en ze verwacht deze zomer een baby. Ze groeide op in Eefde bij Zutphen en studeerde technische planologie in Groningen. Amélie werkt bij de NS, bij het onderdeel ‘Stations’. Daar is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van voorzieningen bij de stations, zoals fietsvoorzieningen en autoparkeren. Daarvoor werkte ze als omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat aan verschillende waterveiligheidsprojecten.