Statenlid in beeld: Klaas-Jeroen Terwal (VVD)

Voor de volksvertegenwoordigers van Noord-Holland komen de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2023 in zicht. Aanleiding voor vragen aan de Statenleden over hun ervaringen, resultaten en ambities. Deze week aan Klaas-Jeroen Terwal van de VVD.

Statenlid in beeld: Klaas-Jeroen Terwal (VVD) Afbeelding

Wanneer werd het spannend in Provinciale Staten? 

Voor mij bij de stemming over mijn motie kort na de Formule 1-race van 2021 in Zandvoort. Hierin zouden wij als Staten onze waardering uitspreken voor de bijna 1500 vrijwilligers die de Grand Prix tot een succes maakten. De motie haalde het helaas niet, mede door de afwezigheid van een aantal Statenleden die deze zouden hebben gesteund. Zelf volg ik de F1 niet, maar ik gun de Noord-Hollanders zo’n prachtig evenement. De beelden van een winnende Max Verstappen gingen de hele wereld over en waren mooie reclame voor onze provincie. 

Op welk resultaat, welke motie of amendement ben je trots? 

Het meest trots ben ik er toch op dat door aanhoudende inzet van mij en mijn fractie de auto, naast het openbaar vervoer en de fiets, nog steeds als volwaardig vervoersmiddel wordt gezien in het provinciale beleid. Ik zie wel dat het goed is om mensen te verleiden om vaker het OV of de fiets te pakken, zeker in de stedelijke gebieden waar die alternatieven ruimschoots voorhanden zijn. Maar we moeten dat de mensen niet opdringen, omdat in landelijke gebieden de auto vaak het enige aangewezen vervoersmiddel is. 

Welke persoon, politicus of collega-Statenlid heeft jou sterk beïnvloed of geïnspireerd? 

Dat is Eberhard van der Laan, een goed bestuurder en een authentiek en vriendelijk persoon die echt de verbinding vond met zijn stad en haar inwoners. Net als vele Amsterdammers was ik even tot tranen geroerd bij het interview door Janine Abbring vlak voor zijn overlijden. Dat gesprek sloot hij af met de uitspraak: “Ik hoop dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is.” Wat ik van hem hoop mee te nemen is het zoeken van de verbinding tussen groepen die schijnbaar tegenover elkaar staan. Want ik geloof dat je met samenwerken veel verder komt dan met polarisatie. Het poldermodel is toch wel wat dit land heeft grootgebracht en verder geholpen.

Als je 1 ding mocht veranderen bij de provincie, wat zou dat zijn? 

Ik zou willen dat we in de Staten wat minder in schijnbare tegenstellingen denken tussen economie en ecologie, waarbij sommige mensen ons willen doen geloven dat die niet kunnen samengaan en er met een bepaald dedain of achterdocht wordt gesproken over het bedrijfsleven en ondernemers. Alsof die alleen uit zijn op winstmaximalisatie en zelf geen betere wereld willen achterlaten. Ik spreek veel ondernemers die niet alleen het beste voor hebben met hun bedrijf, maar ook met de omgeving waarin dat bedrijf opereert. Bij de energietransitie en verduurzamingsslag die je als provincie moet maken, heb je de inzet en de innovatieve ideeën van het bedrijfsleven toch nodig, dus koester deze ondernemers. 

Welke schrijver, serie, podcast, afspeellijst of muziek wil je iedereen aanraden?

‘De eeuw van mijn vader’ van Geert Mak. Ik houd van zijn boeken en van historische series over de geschiedenis van Nederland, Europa of de wereld, zoals recent de serie ‘Het verhaal van Nederland’. Daar zitten mooie en minder mooie momenten bij, maar het vervult me met trots als je die hele roemruchte geschiedenis ziet van het land dat we met elkaar hebben opgebouwd.