Statenlid in Beeld: Bart Vink (D66)

(09 november 2020)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? In de rubriek ‘Statenlid in Beeld’ stellen zij zich voor. Deze keer is dat Bart Vink van D66.

Bart Vink

Waarom bent je Statenlid geworden?

Ik was 4 jaar lang actief in de Amsterdamse gemeenteraad. Ik werk daarnaast als leidinggevende op een ministerie in Den Haag. De provincie is een mooi schaalniveau daartussenin. Je combineert het concrete van de gemeentepolitiek met het meer abstracte bij het Rijk. Bovendien heb ik veel gedaan op het gebied van ruimtelijke ordening. Ik geef daar ook les in en als er 1 taak is waar de provincie over gaat, dan is dat wel ruimtelijke ordening. Het is mooi om daar politiek mede richting aan te kunnen geven.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is bijzonder, nu met corona. Als politicus moet je het hebben van ontmoetingen en samenwerken. Ik zou graag samen initiatieven nemen en dan is het fijn als je elkaar kent. Dat is nu, met al die digitale vergaderingen, lastig. Toch heb ik er plezier in, zeker omdat de Omgevingsverordening op de agenda stond. Mijn beeld is trouwens dat raadsleden in Amsterdam meer bezig zijn met punten scoren. Dat gaat soms ten koste van resultaten bereiken. In Haarlem lijken Statenleden meer gericht op samenwerking en minder met “de bühne”. Dat vind ik mooi. Tegelijkertijd oogt het politiek daardoor misschien wat minder spannend.

Wat wil je bereiken?

Laat ik het zo zeggen: er is een aantal onderwerpen waar mensen plezier aan beleven of juist last van hebben. Op beide wil ik aanspreekbaar zijn. In Amsterdam vond ik de provincie wat onzichtbaar. Aandacht was er pas bij provinciale beperkingen aan lokale wensen. Dit speelt nu bijvoorbeeld op verschillende plekken bij het beschermen van weidevogels en bij het waarborgen van werk in de haven, terwijl de noodzaak om nieuwe woningen te bouwen dit in het gedrang kan brengen. Wat ik zou willen, is dat wat wij doen, véél zichtbaarder wordt en dat we beter benaderbaar zijn. Als wij iets kunnen doen, benader mij dan. Inhoudelijk zou het fantastisch zijn als wij kunnen bijdragen aan het oplossen van de woningnood, ook door bouwplannen op elkaar af te stemmen én rekening te houden met andere belangrijke functies en waarden, zoals economie, bereikbaarheid, leefbaarheid, landschap en natuur. De balans daartussen bepaalt de dynamiek, kracht en aantrekkelijkheid van een regio én is een taak voor de provincie. Het betekent bouwen, bouwen, bouwen en ook dat plekken daardoor soms van karakter veranderen. Maar het betekent ook dat je soms nee moet zeggen tegen nieuwe woningen of infrastructuur. Niet eenvoudig, maar wel wat nodig is.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Noord-Holland heeft mooie plekken, bijvoorbeeld de Zaanse Schans, de duinen en de Wadden. Maar als je mij als inwoner naar de allermooiste plek vraagt, dan is dat natuurlijk de stad Amsterdam. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Magere Brug, Amstelveld en het Eye-filmmuseum.

Over Bart

Bart heeft 2 volwassen dochters en na een relatie van 25 jaar woont hij sinds kort weer op zichzelf in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Bart werkt bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, geeft les op een HBO en schrijft columns op de Joodse website jonet.nl. Hij is opgegroeid in Delft, heeft geografie gestudeerd in Utrecht en reist graag. Hij zal ook daarom blij zijn als corona gauw achter de rug is.