Statenlid in beeld: Lars Voskuil (PvdA)

(14 september 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Lars Voskuil van de Partij van de Arbeid.

Lars Voskuil

Waarom ben je Statenlid geworden?

De politiek ben ik ingegaan toen Pim Fortuin groot werd. Ik dacht ‘dit is niet de kant die ik op wil’ en ik heb me de vraag gesteld ‘blijf ik aan de kant staan of ga ik meedoen?’. Toen ben ik raadslid geworden in Naarden. Ik ben twaalf jaar raadslid geweest. Ik ben naar de Provincie gegaan omdat ik de blikveldverbreding zocht. In 2016 werd ik duo-lid en in 2017 Statenlid. Sinds de laatste verkiezingen ben ik fractievoorzitter.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Ik heb zoveel nieuwe dingen ontdekt. Er zit zoveel moois en verrassends in. Werkbezoeken afleggen en mensen spreken doe ik heel graag vanwege de betrokkenheid en de bevlogenheid die je tegenkomt en de bereidheid om mee te denken. En je komt op mooie plekken. Ik ben heel enthousiast over onze provincie. Wat het Statenwerk zo mooi maakt, is dat je er ook nog iets van mag vinden. En we hebben een heel leuke fractie met scherpe interne debatten en ook lol met elkaar. Ik ben heel blij met de positieve en gedreven mensen in onze fractie. 

Wanneer ben je tevreden na 4 jaar?

Ik wil de provincie mooier en duurzamer maken. Je gaat de politiek in omdat je toch een beetje een wereldverbeteraar wilt zijn. We staan voor grote opgaven: de energietransitie, meer betaalbare woningen, sterkere natuur, de leefbaarheid verbeteren. Dat drijft mij iedere dag. En dat we álle mensen daarin mee kunnen nemen, dat er geen tweedeling ontstaat. Dat de mensen die het economisch minder hebben ook een betaalbare woning kunnen vinden én verduurzamen. Daar hebben wij invloed op. Een mooiere provincie is ook een provincie waarin iedereen de kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen. Kansen bieden aan mensen die die kansen niet vanzelf krijgen, daar is nog een hoop werk te doen. Als ik over 2 jaar terugkijk en we hebben stappen gezet op het gebied van meer betaalbare woningen, klimaat, verduurzaming en de verbetering van de sociale rechtvaardigheid, dan kijk ik met veel plezier terug en ook weer vooruit.

Wat is jouw favoriete plek in Noord-Holland?

De Vesting Naarden is van een ongekende schoonheid. Die staat bij mij bovenaan. Maar ook bij Warder aan de Markermeerdijk net boven Edam is het waanzinnig mooi. Daar boven op die dijk zie je in 1 oogopslag de geschiedenis van Noord-Holland. Met aan de ene kant het IJmeer, aan de andere kant de polder. Je ziet het verschil in waterpeil, de gemalen, de dorpen en de sloten. Dáár snap je hoe Noord-Holland in elkaar zit.

Over Lars

Lars is gelukkig getrouwd en heeft 2 studerende kinderen. Zijn gezin is heel belangrijk voor hem. Hij woont in Naarden. Lars kan enorm genieten van zeilen en gaat graag de zee op.