Statenlid in beeld: Annette de Vries (PvdA)

(12 mei 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Annette de Vries van de PvdA.

Annette de Vries is voor de PvdA Statenlid in de provincie Noord-Holland


Waarom ben je Statenlid geworden? 

Bij een verzoek van de PvdA aan leden om zich kandidaat te stellen voor provincies en waterschappen heb ik me spontaan aangemeld en het pas daarna aan mijn man gemeld. Die moest daar erg om lachen. Voor hem kwam het niet onverwacht. Ik heb een mening over van alles maar ik moest mij als rechter altijd gedeisd houden. Ik vind het heel prettig om nu aan het begin van de juridische pijplijn te zitten en niet aan het einde daarvan. Het gebrek aan daadkracht bij het huidige kabinet op het gebied van woningbouw en het klimaat zat mij dwars. Dáár moet echt wat gebeuren.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Na de verkiezingen belandde ik met tienduizenden voorkeurstemmen in Provinciale Staten. Het beviel veel beter dan ik had durven hopen. Het was een onbekende wereld maar ik voelde mij direct thuis bij de PvdA-fractie. Ik vind de werkbezoeken belangrijk. We doen veel werkbezoeken. Het is jammer dat die werkbezoeken nu – met de coronamaatregelen – niet kunnen plaatsvinden en dat het lastiger is om met de partij langs de deur te gaan. Want de contacten, gesprekken en reacties zijn dan hartstikke leuk. De politiek kost mij veel energie maar het levert mij ook veel energie op. Ik vaar op positieve energie.

Wat wil je de komende 4 jaar bereiken? 

Mijn aandachtsgebieden zijn het klimaat, een betaalbare energietransitie en betaalbare woningen. Dat zijn provinciale onderwerpen en de onderwerpen die mij aan het hart gaan. We gaan niet voor de happy few. We moeten bouwen voor degenen die het het hardst nodig hebben. Als ik daar kan helpen om een slag te maken, dan ben ik heel blij. Als ik één ding geleerd heb dan is het: samenleven doe je niet alleen. En juist nu is die gedachte belangrijker dan ooit. Mijn uitdaging is om mensen, bedrijven en organisaties te verbinden. Het is zonneklaar dat we de energietransitie nú moeten maken. Dat kunnen we niet aan onze kinderen over laten. Aan de andere kant moet het haalbaar, betaalbaar en leefbaar blijven. Dat gesprek moeten we voeren. Daarom is de verbinding belangrijk.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Lastig, maar als ik een keuze moet maken, dan de gebieden langs de kust: de Kennemerduinen, Texel en het Markermeer. Ik kom ook graag in Amsterdam en ben heel gelukkig in Haarlem. Kortom Noord-Holland is helemaal mijn provincie.  

Over Annette

Annette is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen en een hond. Ze is gek op theater en lezen. Na ernstige rugklachten heeft zij haar leven op haar 34ste opnieuw moeten uitvinden. Ze had een eigen advocatenkantoor en heeft dat op moeten geven. Ze doet veel telefonisch. Annette was rechter voordat ze politica werd. Naast haar Statenlidmaatschap is ze secretaris van het Scheidsgerecht Gezondheidszorg en de Gouvernance commissie voor gezondheidszorg.