Statenlid in beeld: Robert Zaal (GroenLinks)

(13 juli 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Robert Zaal GroenLinks.

Robert Zaal (Statenlid GroenLinks)

Waarom ben je Statenlid geworden?

Politiek is vanaf mijn middelbare school altijd aanwezig in mijn leven. Ook toen ik directeur was van RTV Noord-Holland zat ik met veel plezier bij Statenvergaderingen. Ik vind de inhoud en het gesprek altijd interessant: Wie zijn smaakmakers? Wat zijn de thema’s? Dat zou ook gelden voor bijvoorbeeld de gemeenteraad van Venlo. Ik heb dan gewoon een leuke avond. Ik heb me aangemeld na een oproep en kwam op plaats 4. Het was even spannend met Forum of we de grootste zouden worden en hoe de formatie liep, maar 9 zetels was een prachtig resultaat voor GroenLinks.

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Voor het eerst als volksvertegenwoordiger, is een kers op de taart. Ik had verwacht dat het leuk zou zijn, maar het is leuker dan gedacht. Door de inhoud, maar ook door de leuke fractie die we hebben. Ik heb altijd zin in de vergaderingen. Het is anders dan als toehoorder of lobbyist. Het betekent dat je invloed hebt en daar geniet ik van. Politiek is soms heel abstract en belangrijk, zoals de Ressen en soms klein en concreet en ook belangrijk. Ik stond een keer op de pont over het IJ en daar stond iemand met een fiets met daarop de tekst: ‘Ik erger me niet aan zwerfvuil, ik ruim het op’. Daar houd ik van. Het is heel belangrijk om iets te doen met de talenten die hebt. Niet alleen ten behoeve van je eigen geluk maar ook voor de samenleving. Van jongs af aan vind ik het leuk om me met dingen te bemoeien. Actief burgerschap is voor mij een belangrijk thema.

Wanneer ben je tevreden na 4 jaar?

Voor mij zijn verduurzaming, de zorg voor de natuur en het milieu, de grote thema’s. Dat is ook de kern van GroenLinks. Ik wil bijdragen aan de lange termijn. Als wij politici een plan maken hebben we altijd een financiële paragraaf. Dat is terecht ingeburgerd en ik zou willen dat we dat ook zo doen met duurzaamheid. Dat het een standaardelement is om te kijken: hoe doen we dat op een duurzame manier? Als ik kijk naar het collegeprogramma dan zie ik dat daar stappen worden gemaakt. Die ontwikkeling is waar het mij om gaat. Het zijn kleine stappen, maar zelfs met 9 zetels moeten we compromissen sluiten. Ik vind het belangrijk dat wij een kwalitatief goede en betrouwbare partner zijn met oog voor duurzaamheid. Ik zou het heel mooi vinden als we een structurele partner kunnen zijn met invloed op de toekomst van onze provincie.

Wat is jouw favoriete plek in Noord-Holland?

Toch de vuurschaal in mijn eigen achtertuin waar ik geregeld met mijn kinderen en mijn vrienden samen kan zijn. Dat staat voor mij voor warmte, letterlijk en figuurlijk. 

Over Robert

Robert woont met zijn vrouw in Broek en Waterland. Zijn kinderen zijn 17, 21 en 24 jaar oud. De oudste 2 zijn onlangs afgestudeerd. Bijna dagelijks gaat hij fietsen of hardlopen. Hij leest veel, zeker nu in coronatijd. Robert is directeur van ‘Takecarebnb’, een organisatie die  gastgezinnen zoekt waar statushouders kunnen logeren en kunnen inburgeren. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van ProDemos.