Statenlid in beeld: Fabian Zoon (PvdD)

(29 juni 2020)

Wie zijn de nieuwe volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in Provinciale Staten? Wekelijks stelt een Statenlid zich voor. Deze week is dat Fabian Zoon van de Partij voor de Dieren.

Fabian Zoon

Waarom ben je Statenlid geworden?

Van huis uit ben ik software developer. Dat vind ik echt heel leuk om te doen en daar heb ik mijn werk van gemaakt. Ik vroeg me wel af: wordt de wereld daar nou beter van? Ik was lid van Greenpeace en kende het gedachtegoed van de Partij voor de Dieren. Daar herkende ik mij in. De stap naar solliciteren voor een plek op de kieslijst was wel een grote stap. Ik kwam eerst halverwege de lijst uit. Ik werd niet direct gekozen als Statenlid, maar kreeg wel de mogelijkheid om duo-commissielid te worden. Dat vond ik een hele eer en zo kwam ik bij Provinciale Staten terecht. 

Hoe bevalt het werk als Statenlid?

Het is absoluut heel erg leuk! Je bent bezig met hoe je in het leven staat. Ik probeer de aarde een beetje beter achter te laten dan dat ik hem gevonden heb. Daar kom ik persoonlijk niet veel verder mee dan mijn eigen huis. Als Statenlid geldt dat voor de provincie. Ik vind het belangrijk dat niet alleen deze generatie het goed heeft in Noord-Holland, maar ook de volgende generaties. Privéleven en Statenlid zijn lopen in elkaar over. Je bent er elke dag mee bezig. Je kunt niet zeggen: ik doe het er bij. Dat ligt niet mijn aard. Het Statenlidmaatschap is het leukste dat ik doe. Als ik moet kiezen tussen iets voor mijn werk of voor de provincie doen, dan kies ik voor de provincie.

Wanneer ben je tevreden na 4 jaar?

We hopen dat we na 4 jaar ons hele verkiezingsprogramma hebben bereikt. Voor de korte termijn zie ik graag een einde aan de plezierjacht, waarbij dieren puur voor de lol worden doodgeschoten. Ik zie dat een meerderheid van de mensen dat wil afschaffen. Ook in de Staten zie ik een meerderheid, maar bij het bestuur nog niet echt. Voor de komende jaren is mijn ambitie het hele jachtdossier te verbeteren. Ik hoop ook dat we de schadejacht kunnen verminderen.

Wat is jouw mooiste plek in Noord-Holland?

Mijn achtertuin, met aardhommeltjes die aan het zoemen zijn en waar ik een klein beetje groente verbouw: tomaten, basilicum, courgettes en aardbei. Net zo weinig dat het nog leuk is om bij te houden. Ik woon aan een slootje en kan vanuit mijn kano de juffertjes en de waterlelies zien. 

Over Fabian

Fabian woont met zijn vrouw en 3 katten in Koedijk bij Alkmaar. Hij is blij als hij 2 keer in de week naar de sportschool kan. In de zomervakantie leest hij graag een boek in plaats van rapporten.

Uitgelicht