Formatieblog

Formateur Laura Bromet en de onderhandelaars GroenLinks, VVD, D66 en PvdA schrijven blogs over het formatieproces.

 • Blog Amélie Strens, onderhandelaar D66 (3 juni 2019)

  (03 juni 2019) Mijn hemelvaartweekend is, zoals zoveel lange weekenden, volgeboekt met familie en vrienden, politieke wel te verstaan. Ook dit weekend benutten we de vrije dagen en gaan we door met de coalitie-onderhandelingen. We kennen ondertussen elkaars positieve gewoonten, eigenaardigheden en ook kleine onhebbelijkheden. Soms schuurt het, zijn er meningsverschillen, maar we luisteren naar elkaar en je waardeert elkaar voor wie je bent en waar je voor staat.
 • Blog Rosan Kocken, onderhandelaar GroenLinks (31 mei 2019)

  (31 mei 2019) Hemelvaartsdag 06:30 uur. De wekker gaat want om 08:00 uur worden de coalitieonderhandelingen voortgezet, dus ik sta deze Hemelvaartsdag vroeg op terwijl de rest van het huis vandaag lekker blijft liggen. De Noord-Zuidlijn blijkt vandaag niet elke 6 minuten, maar slechts om het halfuur te gaan… Gauw fiets ik terug naar huis waar Zita, met wie ik samen de onderhandelingen voer namens GroenLinks, me ophaalt, zodat we toch net op tijd in Westzaan arriveren.
 • Blog Erik van der Maas, onderhandelaar VVD (27 mei 2019)

  (27 mei 2019) 1 jaar geleden mocht ik als formateur, na pittige coalitieonderhandelingen tussen de coalitiepartners, het politiek akkoord in Alkmaar ('Alkmaar aan zet') presenteren. De coalitiepartners in Alkmaar waren (en zijn) GroenLinks, VVD, D66, PvdA en CDA. Nu zit ik weer met dezelfde partijen aan tafel, behalve helaas het CDA. Dit keer niet als formateur maar als onderhandelaar voor de VVD.
 • Blog Ilse Zaal, lijsttrekker D66 (22 mei 2019)

  (22 mei 2019) Voor D66 begon het formatieproces met een periode van afwachten. Nadat geen coalitie met de grootste partij Forum voor Democratie kon worden gevormd, waren GroenLinks en VVD aan zet. Zij hebben eerst samen verkend of de verschillen konden worden overbrugd.
 • Blog Adnan Tekin, lijsttrekker PvdA (20 mei 2019)

  (20 mei 2019) Nederland coalitieland. De jaren 70, 80 en 90 van de vorige eeuw liggen ver achter ons. Een tijd waarin politieke partijen 30, 40 of meer zetels behaalden in de Tweede Kamer. Een tijd ook waarin de basis gelegd werd voor het oer-Hollandse 'polderen', dat nog altijd goed gebruik is.
 • Blog Cees Loggen, lijsttrekker VVD (13 mei 2019)

  (13 mei 2019) Politiek onderhandelen is een kunst op zichzelf. Het is niet alleen het hebben van onderhandelingsvaardigheden, maar je moet ook over voldoende empathie beschikken om tijdig te signaleren wanneer een andere partij over zijn of haar pijngrens heen gaat.
 • Blog Zita Pels, lijsttrekker GroenLinks (9 mei 2019)

  (09 mei 2019) Na een prachtige verkiezingsuitslag voor GroenLinks met een groei van 4 naar 9 zetels op 20 maart zijn we de afgelopen weken bezig geweest met de eerste stappen naar een nieuw provinciebestuur.
 • Blog formateur Laura Bromet (8 mei 2019)

  (08 mei 2019) ‘Hoe gaat het met de onderhandelingen?’ is de meest gestelde vraag aan mij op dit moment. Ik ben na de Provinciale Statenverkiezingen gevraagd formateur te worden om te helpen bij het vormen van een nieuw provinciebestuur voor Noord-Holland. Vandaar.

Uitgelicht