U mag niet zomaar activiteiten uitvoeren die de stikstofdepositie in een gebied vergroten. Dit moet u mogelijk melden bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN). Soms heeft u een vergunning nodig.
Onder andere vee, wegverkeer en industriële bedrijven stoten stikstof uit. Uitgestoten stikstof kan weer neerdalen. Dit is stikstofdepositie. Als de stikstofdepositie te groot wordt, dan kan de grond vermesten en verzuren. Dit kan schadelijk zijn voor de natuur.
Leidt uw activiteit mogelijk tot stikstofdepositie in een Europees beschermd natuurgebied (Natura 2000-gebied)? Dan heeft u een vergunning nodig.
Heeft uw activiteit op een andere manier mogelijke impact op een Natura 2000-gebied? Neem dit mee in de vergunningaanvraag.
U hoeft geen vergunning aan te vragen voor tijdelijke stikstofuitstoot als gevolg van bouw- of sloopwerkzaamheden. Sinds 1 juli 2021 is er een bouwvrijstelling.
U komt alleen in aanmerking voor een vergunning als uw project voldoet aan 1 of meer voorwaarden:
Kijk via de AERIUS Calculator of uw project leidt tot stikstofdepositie in een Natura 2000-gebied.
Overleg met de provincie waar u uw project wilt uitvoeren. De provincie vertelt u of u een vergunning moet aanvragen en wat u hiervoor moet doen. Ook kan de provincie u adviseren over het voldoen aan de voorwaarden.
Voor advies kunt u ook terecht bij de Helpdesk Stikstof en Natura 2000.
De provincie neemt binnen 13 weken een besluit over uw aanvraag. De provincie kan deze termijn met 7 weken verlengen.