Aardgasvrije nieuwbouw in Noord-Holland Noord

(29 maart 2018)

Ook in Noord-Holland Noord worden alle woningbouwprojecten aardgasvrij gebouwd. Dat streven hebben 17 gemeenten in Noord-Holland Noord afgesproken. Joke Geldhof (gedeputeerde Wonen): “Ik ben erg blij met deze ambitie. Dit is een belangrijke stap op weg naar energieneutrale woningen in 2050. Deze afspraak betekent dat de gemeenten in de hele provincie Noord-Holland zich hebben uitgesproken voor aardgasvrije nieuwbouw. Daarmee geven we duidelijkheid aan ontwikkelaars, bouwbedrijven en inwoners en ontstaat een gelijk speelveld in alle Noord-Hollandse gemeenten.”

De gemeenten uit de regio Noord tekenden hun statement over aardgasvrije nieuwbouw op 8 maart in Heerhugowaard tijdens het symposium ‘Aardgasvrij Bouwen’. Tijdens een interview lichtte gedeputeerde Geldhof toe hoe de provincie gemeenten en bedrijven hierbij ondersteunt. Zij kunnen bij het Servicepunt Duurzame Energie terecht voor advies over duurzame alternatieven voor aardgas. De provincie investeert daarnaast in het duurzaam maken van bestaande woningen, onder andere door betere adviezen aan particuliere woningeigenaren over energiebesparende maatregelen aan hun huis.

Opening NeroZero-woning

Op 8 maart opende gedeputeerde Geldhof samen met burgemeester Blase en wethouder Stam een ‘NeroZero-woning’ in de wijk Nieuwe Waard in Heerhugowaard. Deze demonstratiewoning is een initiatief van Willem Koppen van Koppen Bouwexperts. In deze woning worden innovaties voor energiezuinigere en gezondere woningen getest. NeroZero staat voor ‘met zo min mogelijk zo veel mogelijk’. Het is de derde demonstratiewoning waar innovaties op het gebied van ventilatie, zonwering en energie- en watermanagement ontwikkeld en getest worden.
In deze NeroZero-woning heeft onderzoeksbureau TNO een innovatieve afzuigkap geplaatst. Doordat de motorloze afzuigkap is aangesloten op het ventilatiesysteem van het woonhuis, gebruikt hij weinig energie, maakt hij weinig geluid en vangt toch veel fijnstof weg. Koken is een belangrijke oorzaak van fijnstof in woningen, blijkt uit onderzoek. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Contactpersoon: Pim van Herk,  email herkp@noord-holland.nl tel: 023 5143 691

Uitgelicht