Interview met wethouder Ronald Vennik, gemeente Velsen: No-nonsense aanpak werkt

(27 juli 2016)

Niet praten, maar doen. Dat is de aanpak voor zelfbouw in de gemeente Velsen. Maar liefst drie projecten zijn onder het motto ‘Pionieren in IJmuiden’ in één keer op de markt gezet. Zowel kluswoningen in een oude school als vrije kavels op twee plekken. Met veel succes: alle woningen en kavels zijn in enkele dagen verkocht. Wethouder Ronald Vennik over de aanpak in zijn gemeente.

Wat is uw persoonlijke betrokkenheid bij zelfbouw?

“Ik werkte jaren geleden in Bennebroek en kwam op de fiets langs de Leidsevaart. Daar verrees een prachtig blokje huizen. Dat bleek een collectief zelfbouwproject te zijn. Mooie architectuur, maar ook een mooi concept. Dat is altijd op mijn netvlies blijven staan. Nu ik verantwoordelijk ben voor de portefeuille Ruimtelijke Ordening vind ik het een uitdaging om dit op te pakken."

Wethouder Ronald Vennik van gemeente Velsen

Wethouder Ronald Vennik van gemeente Velsen

Vanwaar het concept ‘Pionieren in IJmuiden’?

“Zelfbouw was al een ambitie in onze gemeente, ook van de raad. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat bewoners niet zelf met de vraag kwamen, daardoor bleef het liggen. Een zelfbouw workshop bij de provincie en input van Hans Sparrenboom van de gemeente Den Haag was heel nuttig. Daardoor realiseerden we ons dat we als gemeente zelf het initiatief naar ons toe moeten trekken. Dat leidde tot ‘Pionieren in IJmuiden’.”

Kreeg u intern de handen ook op elkaar?

“Er zijn natuurlijk altijd mensen die twijfelen over nut en noodzaak. Die loslaten maar lastig vinden. Maar we hebben vanaf het begin bestuurlijke wil en enthousiasme uitgestraald. In combinatie met ambtelijke steun èn de positieve resultaten is in no time de weerstand weggelekt.”

Wilt u in de toekomst ook collectieve zelfbouw?

“Ja, die willen we zeker. Bij de start wilden we het overzichtelijk houden en kozen we voor individuele zelfbouw. In een volgende fase komt - als de vraag er is - zeker ruimte voor bouwgroepen.”

Ronald Vennik
 

U krijgt er 38 zelfbouwers bij in de gemeente. Waar komen die vandaan?

“Veel uit onze eigen gemeente, maar ook uit Haarlem en Amsterdam. Dat vind ik een heel leuk bij-effect, we worden als woonstad zo aantrekkelijker in de regio.”

Wat zijn uw tips voor collega-wethouders?

“De afgelopen periode heb ik inderdaad de nodige do’s en dont’s geleerd. Do’s zijn dat je een stevige ambtelijke trekker moet hebben, die is goud waard. Een andere do is dat je verschillende producten moet aanbieden. Dus kavels in verschillende prijsklassen in combinatie met kluswoningen. Een don’t vind ik eindeloos nadenken over de aanpak. Je kunt niet alles dichttimmeren, accepteer dat je gaandeweg ook oplossingen vindt. En een echte do is dat je je ogen open moet houden voor interessante ervaringen elders. ‘Klussen in de Klarenstraat’ in Amsterdam vind ik bijvoorbeeld een interessant voorbeeld voor kluswoningen en collectieve zelfbouw. ‘Ik bouw Betaalbaar in Almere’ is aantrekkelijk voor doelgroepen met een normale portemonnee. Voor het opdoen van kennis zijn de bijeenkomsten en werkbezoeken die de provincie organiseert ook een nuttige vind ik. Goed rondkijken en er thuis je voordeel mee doen!”

Meer informatie over de Velsense aanpak is te vinden op www.pioniereninijmuiden.nl.

Uitgelicht