Collectief zelfbouwproject GPO Wieringenlaan

(10 maart 2015)

Interview met Marjolein de Boer

Marjolein de Boer

Aantal en type woningen: Twee rijtjes van vier woningen, waarbij de twee tussenhoeken met elkaar verbonden zijn. Dus uiteindelijk een rijtje van acht woningen met vier tussenwoningen en 4 hoekwoningen.

Locatie en naam gemeente: Edam-Volendam, nieuwbouwwijk De Broeckgouw in Volendam.

Fase: gerealiseerd.

Wanneer en hoe zijn jullie gestart?

In februari 2012 werden de acht GPO-kavels door de gemeente Edam-Volendam verloot. Op deze avond zijn alle woningen vergeven en begon het GPO-traject.

Hoe is de groep ontstaan?

De gemeente Edam-Volendam ontwikkelt zelf een nieuwbouwwijk voor starters, bestaande uit reeds ontwikkelde woningen, maar ook bestaande uit GPO-kavels. Fasegewijs brengen zij deze middels keuzeavonden in verkoop. Zo was er ook de keuzeavond in 2012 waar je je als koper voor kon aanmelden. De groep ontstond dus daar nadat alle kavels waren gekozen. Omdat de nieuwbouwwijk bedoeld is voor starters en je positie op de keuzelijst wordt bepaald door de leeftijd, waren alle toekomstige bewoners van dezelfde generatie. En omdat Volendam een hechte gemeenschap is, kenden de meeste toekomstige buren elkaar al wel.

Waar ben je het meest trots op?

We zijn nog elke dag trots dat we dit huis en deze rij woningen hebben kunnen realiseren. Het is een prachtige rij woningen geworden, tegen een mooie prijs en over alles is nagedacht. Over alle kamers, muren, ramen, deuren, baksteen en maatvoering hebben we ons gebogen. Het is echt ons huis en dat vervult ons met trots.

Wat viel het meest tegen en waarom?

In ons GPO-traject heeft eigenlijk niets tegengezeten. Als er al iets was, is het de eerste afwijzing geweest door de welstandscommissie, maar ook dit was binnen een week weer opgelost. Het is een heel voorspoedig traject geweest. In februari 2012 begon het traject en de eerste bewoners woonden al in de zomer van 2013.

Welke tip(s) heb je voor andere zelfbouwers?

Wat bij ons een succesfactor is geweest is dat we allemaal met dezelfde architect in zee zijn gegaan en bovendien al heel snel; al begin maart 2012 was de architect bij ons proces betrokken. Zij hebben ons heel goed begeleid. We waren een heel daadkrachtige groep en dat is nodig om een GPO-traject te doen slagen.

Zou je zelfbouw aanraden bij je vrienden?

Ja! Sterker nog: vrienden van ons hebben laatst ook een gpo-kavel gekocht en zijn nu bezig met hun huis te ontwikkelen. Heel leuk om te zien!

Volendam