Collectief zelfbouwproject Ons Podium Amsterdam

(15 september 2015)

Interview met Anneke van der Meer van zelfbouwproject Ons Podium Amsterdam.

Anneke van der MeerNaam zelfbouwer: Ons Podium; Anneke van der Meer
Aantal en type woningen: 50 appartementen en 8 bedrijfs-/woonwerkunits
Locatie en naam gemeente: Lelylaan, stadsdeel Nieuw-West, Amsterdam
Website: www.onspodiumamsterdam.nl
Fase: definitief ontwerp is goedgekeurd

 

Wanneer en hoe zijn jullie gestart?

In 2013 hebben we ons met de eerste bouwgroepleden bij de gemeente Amsterdam ingeschreven met een projectplan voor de locatie en het gebouw. Een gebouw voor en door bewoners, waarbij duurzaamheid, groene buitenruimten, levendigheid en flexibel indeelbare plattegronden centraal staan. Van de indieners waren wij de groep met het beste plan, dus kregen wij van de gemeente de mogelijkheid om de bouwplannen stapsgewijs verder uit te werken. 

Hoe is de groep ontstaan?

Omdat het in ons geval om een omvangrijk project met ongeveer 50 appartementen gaat, bouwt de groep zich stapsgewijs op. We zijn destijds met een kleine groep begonnen. Hoe concreter de plannen worden, des te meer belangstelling er is. We hebben ons initiatief op allerlei manieren onder de aandacht gebracht: Funda, Nieuwbouw Nederland, artikelen in (lokale) media, Facebook , Twitter en natuurlijk onze eigen website en informatieavonden. Het leukste is dat bouwgroepleden ook in hun eigen omgeving, bij vrienden en familie, nieuwe leden werven.

Geveldetail Schegzijde
Geveldetail Schegzijde

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op het resultaat tot nu toe: een ontwerp voor een superhip en modern gebouw in een nieuw gebied, net buiten de ring van Amsterdam, dat de komende jaren helemaal tot leven komt. We zijn straks toe aan de vergunningsaanvraag, zodat in 2016 met de bouw kan worden gestart.   

Wat viel het meest tegen en waarom?

Ondanks dat dit een zelfbouwlocatie is, gelden er toch nog gedetailleerde bouw- en bestemmingsplanregels en andere voorwaarden. De regels hadden flexibeler en globaler kunnen zijn, zodat voldoende keuzevrijheid mogelijk is en extra procedures voor kleine afwijkingen vermeden hadden kunnen worden.  

Welke tip(s) heb je voor andere zelfbouwers?

Zelfbouw lukt alleen met de nodige dosis doorzettingsvermogen, moed en creativiteit en een goede positieve sfeer in de groep. En een goede samenwerking en afstemming met de provincie en gemeente.  

Zou je zelfbouw aanraden bij je vrienden?

Jazeker! Zelfbouw blijft een unieke mogelijkheid om samen iets moois neer te zetten. En dat met de gedachte dat we met elkaar aan een nieuw stukje stad werken, waar de bewoners een fijne toekomst tegemoet kunnen gaan. We kunnen niet wachten totdat het gebouw er echt staat. En voor degenen die geïnteresseerd zijn: er zijn nog een paar appartementen en units beschikbaar. Neem gerust contact met ons op via www.onspodiumamsterdam.nl !