75 jaar vrijheid

In mei 2020 is het 75 jaar geleden dat de provincie Noord-Holland werd bevrijd. Naast de feestvreugde dat we sindsdien in vrijheid leven staan we ook stil bij de bittere en boze kant van de bevrijding. Lokale geschiedenis en het persoonlijke verhaal staan hierbij centraal.

Beste Noord-Hollanders,

Beste Noord-Hollanders,

Het is 75 jaar geleden dat Nederland zijn vrijheid herwon. 5 jaar lang was ons land bezet; een donkere periode, waarin wij niet vrijuit konden spreken, onze volksvertegenwoordigers en regering plaats moesten maken voor de bezetter, en vele landgenoten hun leven verloren.

Meer informatie

Actueel

Contact

Wilt u meer meer informatie of heeft u vragen? Stuur een e-mail naar 75jaarvrijheid@noord-holland.nl

Preview tentoonstelling UIT<>ZICHT

De tentoonstelling UIT<>ZICHT is vanwege de coronamaatregelen voorlopig uitgesteld. In de preview van het tentoonstellingsvouwblad (pdf, 1,03 MB) staan bespiegelingen over bevrijding, kunst en hoop en een aantal werken van de deelnemende kunstenaars: Joseph Sassoon Semah, Jurriaan Molenaar, Valerie van Leersum en Veerle Thoben. Deze tentoonstelling - in het kader van 75 jaar bevrijding - is samengesteld door curator Renée Borgonjen.
 
Dit jaar herdenken en vieren we 4 en 5 mei op een andere wijze. Niet samen, maar in gedachten met elkaar verbonden. Misschien kunnen we in deze tijd van COVID-19 iets beter invoelen wat (het verlangen naar) bevrijding betekent. Hoewel de omstandigheden tijdens de Tweede Wereldoorlog onvergelijkbaar zijn, is er ook nu een sterke hang naar buiten, bewegingsvrijheid en ons leven zoals het was.

De bevrijding van Noord-Holland

Bekijk hoe Noord-Holland werd bevrijd
Klik op de kaart en lees de verhalen over de globale intocht van de geallieerden in Noord-Holland van 17 april (Urk) tot en met 20 mei 1945 (Texel).

Uitgelicht

Partners

Logo's partners 75 jaar vrijheid
Partners 75 jaar vrijheid: Instituut voor oorlogs-, holocaust en genocidestudies (NIOD), Platform WO2, 75 jaar vrijheid, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds).