Blog: Droompaleis

(19 maart 2018)

“Sjors en de rebellenclub”, die Geuzentitel schoot door mijn hoofd toen ik rondgeleid werd in de voormalige Drijfriemenfabriek in Haarlem. Het gebouw uit 1880 zou schudden op zijn grondvesten als niet elke kamer ‘geluiddicht’ was gemaakt.

Componisten, muzikanten, schrijvers, lichtontwerpers en een sieradenontwerpster doen de broedplaats bruisen. En dan is er nog het toffe stadsstrand Oerkap. Dat stadsstrand gaat zijn elfde seizoen tegemoet. Elk jaar een ander interieur en een nieuwe sfeer. Ook het tuintheater wordt weer opgeknapt na de winter. Het applaus klinkt nog na, de voorstellingen van multitalent Steef de Jong, theatermaker, tekstdichter, zanger en beeldend kunstenaar. Het is precies die diversiteit in creativiteit die van de broedplaats ook zo’n succes maakt.

Foto 1

De droom groeit

Omarmd door spoor, water en weg biedt het stadsstrand al jaren een plek voor muziekliefhebbers, zonaanbidders en gewoon de mensen uit de buurt die de relaxte sfeer waarderen. De exploitanten zitten er ‘anti-kraak’ en betalen geen huur. “Dat lijkt mooi, maar het betekent ook dat je geen toekomstplannen kunt maken. Je koopt niet even een horecafornuis van 15.000 euro als je niet weet of je het volgend jaar verder mag,” legt horecaman Jules mij uit en dat klinkt alleen maar logisch. Nu heeft de gemeente Haarlem besloten dat ze het mogen kopen voor een marktconforme prijs. Jules en bedrijfsleider Robin popelen om hun ‘jongensdroom’ waar te gaan maken: de broedplaats behouden en uitbouwen en eindelijk dat mooie pand op die perfecte locatie – voor muzikanten praktisch geïsoleerd – in oude luister herstellen. Ze willen het mooi maken voor Haarlem. En er moet naast het tuintheater ook een binnenpodium voor beginnende bandjes komen.

Ze willen dit verwilderde stukje Haarlem omarmen en er een behaaglijke ontmoetingsplek van maken. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Om het gebouw te kopen en om al deze dromen waar te maken gaan Jules en Robin een beroep doen op het nieuwe fonds herbestemming van de provincie. De droom groeit alleen maar.

Foto 2

Diversiteit

Ondertussen monteren Guido Joseph en Wouter Prudon de nieuwe clip van Chefs Special in een van de sfeervolle ruimtes met eikenhouten balken en gegoten steunberen en andere gietijzeren ornamenten. In een andere ruimte componeert Micha reclamemuziek en produceert hij onder andere de dertienkoppige brassband Gallowstreet. “Dit gebouw heeft zoveel sfeer om te schrijven en te creëren omdat het zo los is, dit is mijn tweede thuis. Ik wil het karakter heel graag behouden.” Verderop komen we Rilan Ramhane tegen, hij is ontdekt via een blog en zijn muziek is nu te horen in Shooter op Netflix en Rosewood op Fox. “Het gaat niet alleen om talent, maar ook om hoe je je in de markt kunt zetten,” zegt hij wijs.

Foto 3

Solide cijfers

Over dat in de markt zetten heeft bedrijfsleider Robin Ruben zich kopzorgen gemaakt. Hij liet zich adviseren over industrieel vastgoed en had het idee gekregen dat het alleen nog maar over een verdienmodel ging. Die beperkte denkrichting paste voor zijn gevoel niet bij zijn ‘Droompaleis’. “Wij vinden het hier tof. Wat wij willen is de Drijfriemenfabriek verder ontwikkelen, opknappen, mooi maken, los van solide cijfers.” Na ons eerste verkennende, informele gesprek was Robin opgelucht: zijn presentatie mocht juist over cultuur en erfgoed gaan. Hij kon bij zijn kern blijven, ook al studeerde hij Bedrijfskunde aan de Erasmus. Hij kreeg meer ruimte in zijn hoofd om het plan te schrijven zoals dat in de afgelopen elf jaar bij hem gegroeid is: de Drijfriemenfabriek voor talentontwikkeling van beginnende muzikanten die weer doorschuiven als ze succes gaan krijgen en plaats maken voor muzikale starters. Met daarnaast, en voor de cijfers, de basis van het succesvolle stadsstrand. De vibe moet blijven, in een respectvol opgeknapt Droompaleis.

Met dank aan Jules en Robin,  www.oerkap.nl

En met dank aan Nienke Veneboer voor de foto’s

Peter Oussoren
Loods herbestemming monumenten
Provincie Noord-Holland

Uitgelicht