Nieuws

 • 5 mei-lezing: “Verhalen vertellen waar men nooit eerder bij stil heeft gestaan”

  05 mei 2017 5 mei-lezing: “Verhalen vertellen waar men nooit eerder bij stil heeft gestaan” Opsomming Acteur Nasrdin Dchar riep in de 5 mei-lezing van 2017, op het provinciehuis van Noord-Holland, op tot het delen van verhalen.
 • Debat Nationale Viering Bevrijding: dilemma’s van gezagsdragers

  03 mei 2017 Debat Nationale Viering Bevrijding: dilemma’s van gezagsdragers Gisteravond, 2 mei, vond in De Balie in Amsterdam een debat plaats met de titel Burgemeester in oorlogstijd.
 • Bezoek de VrijheidNH-bus die deze week door Noord-Holland rijdt

  02 mei 2017 Bezoek de VrijheidNH-bus die deze week door Noord-Holland rijdt Opsomming Deze week rijdt de VrijheidNH-bus door de provincie. Noord-Hollanders kunnen de bus op werkdagen van 12.00 tot 16.00 uur bezoeken en er hun verhaal over vrijheid brengen. Presentator Sipke Jan Bousema neemt de verhalen in ontvangst.
 • Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden

  01 mei 2017 Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden Opsomming ‘Dilemma’s van gezagsdragers in zware tijden’ is de titel van een essay van Peter Romijn, onderzoeker bij het NIOD. Hij heeft het essay geschreven in opdracht van de provincie Noord-Holland.
 • Nationale Viering Bevrijding begint in Noord-Holland

  25 april 2017 Nationale Viering Bevrijding begint in Noord-Holland logo De Nationale Viering Bevrijding begint dit jaar in de provincie Noord-Holland. In de ochtend van vrijdag 5 mei staan verhalen over vrijheid centraal. Inwoners van Noord-Holland geven in de tuin van het provinciehuis in Haarlem, in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte, hun persoonlijke verhaal over vrijheid door.
 • Spreek je uit over jouw Noord-Holland

  25 april 2017 Spreek je uit over jouw Noord-Holland Je mening geven zonder bang te zijn. Dat is helaas niet in alle landen vanzelfsprekend. Gelukkig kan dit in Nederland wel. Een voorrecht waar we met zijn allen 5 mei bij stil staan. Spreek je ook uit, over wat jij onmisbaar vindt aan Noord-Holland.
 • Heemstede krijgt Compliment voor een oorlogsmonument

  12 april 2017 Heemstede krijgt Compliment voor een oorlogsmonument Opsomming Het Compliment voor een oorlogsmonument 2017 is toegekend aan het Vrijheidsbeeld en Het Boek van de Namen in Heemstede.
 • Fietsen langs vrijheidsverhalen

  06 april 2017 Fietsen langs vrijheidsverhalen “Een volk dat zijn geschiedenis niet kent, heeft geen toekomst. Daarom wordt het steeds belangrijker om verhalen op te tekenen en door te geven.” Met deze woorden opende gedeputeerde Jaap Bond op 5 april de fietsroute Vrijheid en onvrijheid in het Gooi.
 • Als burgemeester in oorlogstijd

  05 april 2017 Als burgemeester in oorlogstijd Mag een gezagsdrager in deze tijd weigeren overheidsbeleid uit te voeren, bijvoorbeeld als hij of zij vindt dat het beleid in strijd is met de rechtsstaat?
 • Douwe Bob opent Bevrijdingspop in Noord-Holland

  31 maart 2017 Douwe Bob opent Bevrijdingspop in Noord-Holland Singer-songwriter Douwe Bob is de eerste artiest die op 5 mei optreedt op Bevrijdingspop in de provinciehoofdstad van Noord-Holland, Haarlem.
 • Genomineerden 'Compliment voor een oorlogsmonument 2017' bekend

  28 maart 2017 Genomineerden 'Compliment voor een oorlogsmonument 2017' bekend Opsomming Op 11 april 2017 reiken de provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen het 'Compliment voor een oorlogsmonument' uit.
 • Jongeren ontwerpen poster 'Vier vijf mei met mij'

  24 maart 2017 Jongeren ontwerpen poster Vier vijf mei met mij Vier vijf mei met mij. Een groep jongeren die tijdens de eerste Vrijplaats in Beverwijk deelnam aan de workshops lichtkunst en dichten, heeft een beeldmerk met dit motto ontwikkeld. Samen gingen zij in het Grafisch Atelier Haarlem aan de slag met jongeren-taalkundige Anne Sollie.
 • Herdenkingsboom hongerwinterkinderen geplant

  23 maart 2017 Herdenkingsboom hongerwinterkinderen geplant Opsomming In de Hongerwinter van 1944-1945 stapte de 9-jarige Dirk van Reenen in Hilversum in de open laadbak van een vrachtwagen die hem naar Ruinen in Drenthe bracht, om daar aan te sterken. Het redde zijn leven.
 • REMEMBER TO REMEMBER: Nieuwe tentoonstelling in het provinciehuis

  21 maart 2017 REMEMBER TO REMEMBER: Nieuwe tentoonstelling in het provinciehuis 2 Vrijheid is kwetsbaar, niet alleen in Nederland maar ook daarbuiten. Centraal in de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei staat het doorgeven van verhalen en herinneringen over vrijheid.
 • Noord-Hollandse jongeren vloggen over vrijheid

  21 maart 2017 Noord-Hollandse jongeren vloggen over vrijheid Opsomming Hoe maak je vlogs en hoe gebruik je YouTube om die filmpjes te delen? Noord-Hollandse jongeren ontdekten de fijne kneepjes van het ‘vloggen’ afgelopen zaterdag tijdens de derde VrijPlaats, in Hilversum.
 • Güner Tuzgöl (16) draagt op 4 mei op de Dam zijn gedicht voor

  17 maart 2017 Güner Tuzgöl (16) spreekt op 4 mei op de Dam Güner Tuzgöl (16) uit Heemstede draagt op 4 mei zijn gedicht ‘Geluk’ voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De scholier van het Eerste Christelijke Lyceum Haarlem won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei die 16 maart in het Patronaat in Haarlem plaatsvond. Neal de Hoop (12) uit Alkmaar draagt op 5 mei tijdens de live-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding zijn verhaal over vrijheid voor.
 • Geef jij op 18 maart vrijheid door?

  08 maart 2017 Geef jij op 18 maart vrijheid door? Opsomming Hoe maak je toffe vlogs en filmpjes? En hoe verstop je geheimtaal in een emoji? Ontdek het tijdens VrijPlaats III, op zaterdag 18 maart in Hilversum, in het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
 • Oproep aan alle (groot-)ouders, ooms, tantes en leerkrachten in Noord-Holland

  08 maart 2017Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt u uit een brief te schrijven aan een kind en deze brief vervolgens te delen.
 • Provinciehuis in het licht van vrijheid

  04 maart 2017 Provinciehuis in het licht van vrijheid Do today Vrijdagavond baadde het provinciehuis in een gloed van kleurrijk licht. Een groepje Noord-Hollandse jongeren was samen met een professionele lichtkunstenaar op pad gegaan om hun vrijheidsverhaal op de gevel te projecteren.

Uitgelicht