Verhalen van Vrijheid

In 2017 is de Nationale Viering van de Bevrijding in Noord-Holland. De gebeurtenissen en plaatsen van betekenis in tijden van oorlog en vrede, vrijheid en onvrijheid worden zichtbaar en tastbaar aan de hand van persoonlijke verhalen.

Van de executie van een verzetsman in de duinen tot de angst van onderduikers om verraden te worden: oorlogsverhalen raken veel mensen en brengen de essentie van het leven heel dichtbij. Door persoonlijke verhalen te vertellen over oorlog en vrede worden nummers namen en beseffen we hoe het is om in vrijheid te leven.

Het thema 'De kracht van het persoonlijke verhaal' loopt als een rode draad door alle activiteiten rond 4 en 5 mei 2017. Hieronder vindt u zulke verhalen, over gebeurtenissen die zich tijdens de oorlogsjaren in Noord-Holland hebben afgespeeld: klik daarvoor op gemeenten van onderstaande kaart. In de aanloop naar 4 en 5 mei komen hier nog veel meer verhalen bij. Kent u een krachtig persoonlijk verhaal over oorlog, vrijheid of oorlogssporen in het landschap, dan kunt u dit delen op Oneindig Noord-Holland.

Overzicht gemeenten

Vergelding aan de harddraverslaan Georgische krijgsgevangenen komen in actie op Texel Het verhuizende monument van Den Helder Oorlogsherinneringen uit de Kroon van Holland 'Ik kon me nu Nederlander noemen' Herinneringen aan de oorlog Beeld, bom, bunker 15 maart 1945: een zwarte dag voor Enkhuizen De oorlog van Elly Trap Verzetslieden genadeloos in de val gelokt Kamp Schoorl, de woelige geschiedenis van de Schoorlse Duinen Nationale schatten in de Castricumse Duinen Vrije mensen en vrije liefde met Johanna Kuiper 'Als je de mensen zag smullen, brak je hart' Het dodelijke slachtoffer van de Februaristaking Engelse vliegers in het Landsmeerderveld Willem Arondeus: kunstenaar en verzetsman Het vertrek van het prinselijk gezin Jong in het gewapend verzet 'Onbekend maakt onbemind' Aalsmeer --> Ben ik Henk, of Jack? De Beatrixpop duikt onder 'Geen demonstratieve jodenknechtschap voor de klas' Het gedenkkruis op de Bussummerheide Kamp Almere, woonoord voor Ambonezen Het Gooi bevrijd Larense Bergstichting voor Joodse kinderen Dirk van Reenen, honger-evacuee bij de boeren Een luchtwachttoren op Eikenrode

 

De dodenherdenking in beeld

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam met koning Willem-Alexander
(Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Op 4 mei valt elk jaar om acht uur 's avonds een korte stilte over Nederland. Alle slachtoffers van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Tegelijk met plechtigheden door het hele land wordt op de Dam in Amsterdam de nationale herdenking gehouden. Dit zijn enkele bijzondere beelden van de Dodenherdenking op de Dam.
Lees het vervolg van dit verhaal bij Oneindig Noord-Holland.

Nog meer verhalen uit Noord-Hollandse gemeenten

Amsterdam: De dodenherdenking in beeld
Amsterdam: Bijna vergeten: 40 verborgen bunkers in Amsterdam
Amsterdam: Hoe Artis de Tweede Wereldoorlog doorkwam
Amsterdam: Alles Rembrandt  in de Tweede Wereldoorlog
Blaricum: De massale klopjacht op oorlogscrimineel Pieter Menten
Gooise Meren: De uitbarsting van naoorlogse volkswoede
Haarlemmermeer: Zo verging het Schiphol tijdens de oorlog
Haarlemmermeer: De heilloze tocht na de eerste grote razzia van Nederland
Hilversum: De Wehrmacht en het verzet hadden één ding gemeen: Hilversum
Langedijk: Oorlogsherinneringen van een kind
Medemblik: Herinneringen aan de Binnenlandse Strijdkrachten
Ouder-Amstel: Een fatale achtervolging
Ouder-Amstel; 'Ik had mijn eigen Canadees'
Wijdemeren: Het einde in zicht, de laatste oorlogsdagen in Loosdrecht
Zaanstad: Hulp van Honig