Nieuws

 • Meer woningeigenaren investeren in energiezuinig maken van huis

  23 januari 2019 Meer woningeigenaren investeren in energiezuinig maken van huis Steeds meer inwoners die hun huidige woning energiezuiniger willen maken, kloppen voor advies en begeleiding aan bij een energieloket.
 • Zonneweide langs Jaagweg in Koggenland

  18 januari 2019 Zonneweide langs Jaagweg in Koggenland De provincie Noord-Holland wil dat op haar grond langs de Jaagweg in de gemeente Koggenland een zonneweide komt. Hier was eerder het bedrijventerrein Distriport gepland. In 2017 heeft de provincie, als eigenaar van de grond, besloten dat hier definitief geen bedrijventerrein komt.
 • Tussenstand Actieagenda circulaire economie

  16 januari 2019 Tussenstand Actieagenda circulaire economie In 2017 heeft de provincie Noord-Holland het Ontwikkelingsperspectief en de Actieagenda circulaire economie vastgesteld. De voortgangsrapportage geeft inzicht in de resultaten die tot nu toe zijn bereikt.
 • Paprikateler aangesloten op warmtenet

  11 januari 2019 Paprikateler aangesloten op warmtenet Met een draai aan de warmtepomp is paprikateler NH Paprika uit Heerhugowaard op 10 januari officieel aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Daarmee is de groenteteler in het glastuinbouwgebied Alton helemaal van het gas af.
 • Ontwikkelstrategie brengt stappen naar klimaatneutraal NZKG in beeld

  19 december 2018 Ontwikkelstrategie brengt stappen naar klimaatneutraal NZKG in beeld Bedrijven en overheden die actief zijn in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) hebben de ambitie om in 2050 een bijna volledig CO₂-neutrale en circulaire economie te hebben.
 • Eerste resultaten bamboegeluidsscherm Schagerweg (N245) voorzichtig positief

  13 december 2018 Eerste resultaten bamboegeluidsscherm Schagerweg (N245) voorzichtig positief Langs de Schagerweg (N245) tussen Langedijk en Harenkarspel voert de provincie Noord-Holland sinds september 2015 een proef uit met een geluidsscherm van levend bamboe. Met de proef wordt onderzocht of een scherm van bamboe een goed, groen én duurzaam en voordeliger alternatief kan zijn voor de traditionele geluidsschermen van beton en staal. De eerste resultaten laten een geluidsreductie van 1 decibel zien.
 • Financiering Innovatiefonds Noord-Holland voor opwekking van energie uit golven

  05 december 2018 Financiering Innovatiefonds Nood-Holland voor opwekking van energie uit golven SMS Power BV, een start-up uit Haarlem, heeft een lening ontvangen van 300.000 euro van het Innovatiefonds Noord-Holland. SMS Power BV gaat het geld gebruiken voor de 'Slow Mill Pilot Texel' om in zee duurzame elektriciteit uit golven op te wekken.
 • Provincie en Bouwend Nederland op bezoek bij duurzaam Yotel hotel in aanbouw

  28 november 2018 Provincie en Bouwend Nederland op bezoek bij duurzaam Yotel hotel in aanbouw Aan het water van het Tolhuiskanaal in Buiksloterham (Amsterdam-Noord) is een bijzonder hotel in aanbouw.
 • Financiering Innovatiefonds Noord-Holland voor verbeteren blaaskankerdiagnose

  28 november 2018 Financiering Innovatiefonds Noord-Holland voor verbeteren blaaskankerdiagnose Scinvivo, een MedTech startup gevestigd in Amsterdam, heeft een lening ontvangen van 300.000 euro van het Innovatiefonds Noord-Holland.
 • Wereldprimeur met zeewier processing laboratorium in Petten

  07 november 2018 Wereldprimeur met zeewier processing laboratorium in Petten In Petten is het nieuwe laboratorium voor zeewier processing bij ECN part of TNO in gebruik genomen. Gedeputeerde Jack van der Hoek en Jos Keurentjes, lid van de Raad van Bestuur van TNO, openen het nieuwe lab op woensdagmiddag 7 november 2018
 • Helderse bedrijven passen buitenverlichting aan voor meer duisternis op Wad

  06 november 2018 Helderse bedrijven passen buitenverlichting aan voor meer duisternis op wad Port of Den Helder, de NAM, Rijkswaterstaat en Defensie gaan de buitenverlichting op hun bedrijventerreinen aanpassen om de lichtuitstraling naar het Wad te verminderen.
 • Pilot zwaar verkeer SolaRoad langs N232 Haarlemmermeer

  29 oktober 2018 Nieuwe pilot zwaar verkeer SolaRoad langs N232 Haarlemmermeer De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer hebben de parallelweg langs de Fokkerweg (N232) in Haarlemmermeer gekozen als locatie voor de nieuwe pilot met SolaRoad; de weg die zonlicht omzet in elektriciteit. Op deze locatie wordt het zonnewegdek getest met zwaar verkeer.
 • Luchtkwaliteit Noord-Holland ook in 2017 binnen wettelijke grens

  04 oktober 2018 Luchtkwaliteit Noord-Holland ook in 2017 binnen wettelijke grens De provincie Noord-Holland meet jaarlijks de luchtkwaliteit in de regio’s IJmond, Havengebied Amsterdam en Haarlemmermeer. Uit de meetresultaten is gebleken dat ook in 2017 op alle meetlocaties is voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden.
 • Noord-Holland en partners voor aardgasvrije woningen

  28 september 2018 Noord-Holland en partners voor aardgasvrije woningen In 2050 wil Noord-Holland klimaatneutraal (CO2-neutraal) zijn. Dit betekent onder andere dat we onze huizen en gebouwen aardgasvrij maken en overgaan op duurzame energie. De provincie heeft daarom op 27 september binnen het Warmte & Koude programma voor de Metropoolregio Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend met 37 gemeenten, energiebedrijven en woningcorporaties.
 • Extra geld naar CO2-infrastructuur, geothermie en Solar Lab

  10 september 2018 Extra geld naar CO2-infrastructuur, geothermie en Solar Lab De provincie zet € 24,4 miljoen in om de energietransitie te versnellen. Dit bedrag is in het voorjaar vastgesteld door Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten hebben nu een aantal projecten benoemd die een bedrag krijgen toegewezen. Het geld gaat onder meer naar de realisatie van een CO2-infrastructuur om de glastuinbouw te verduurzamen, verkenning naar mogelijkheden gebruik van aardwarmte, bouw Solar Lab en aanpassing aan klimaatveranderingen.
 • Noord-Holland en Bouwend Nederland zetten in op circulair bouwen

  26 juli 2018 Noord-Holland en Bouwend Nederland zetten in op circulair bouwen De provincie Noord-Holland en brancheorganisatie Bouwend Nederland hebben afgesproken om samen te werken aan de doelstelling om in 2050 geheel circulair te bouwen.
 • Tentoonstelling ‘Noord–Holland opgewekt!’ nu te zien in Zorgvrij

  19 juli 2018 Tentoonstelling ‘Noord–Holland opgewekt!’ nu te zien in Zorgvrij Welk beeld heb jij eigenlijk als het over energie gaat? Om deze vraag bij jongeren tot de verbeelding te laten spreken, heeft de provincie Noord-Holland in samenwerking met het Noord-Hollands Archief de tentoonstelling ‘Noord-Holland opgewekt! Energie van vroeger en voor later’ gemaakt.
 • Provincie steunt lokale energiecoöperaties

  19 juli 2018 Provincie steunt lokale energiecoöperaties In Noord-Holland zijn meer dan 50 lokale energiecoöperaties actief: bewonersverenigingen die zonne-energiesystemen opzetten of gezamenlijk hun woningen laten isoleren.
 • Overtreding risicobedrijven voortaan openbaar

  19 juli 2018 Overtreding risicobedrijven voortaan openbaar De provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van majeure risicobedrijven bedrijven (waar de provincie bevoegd gezag voor is) openbaar maken.
 • Provincie verlaagt geluiddrempel

  18 juli 2018 Provincie verlaagt geluiddrempel De provincie Noord-Holland heeft een nieuw Actieplan geluid voor 2018-2022 voor minder geluidbelasting.
 • Onderzoek toont chroom-6 aan in oudere provinciale bruggen en sluizen

  18 juli 2018 Onderzoek toont chroom-6 aan in oudere provinciale bruggen en sluizen In iets minder dan de helft van de oudere verflagen van 50 beweegbare bruggen en sluizen in Noord-Holland zit chroom-6.
 • Halvering CO2-emissie Noordzeekanaalgebied in 2030

  10 juli 2018 Halvering CO2-emissie Noordzeekanaalgebied in 2030 Afbeelding De industrie in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) wil de uitstoot van CO2 in 2030 hebben gehalveerd ten opzichte van het huidige emissieniveau van 15 megaton. In 2050 moeten bijna alle afvalstromen (circulair) worden hergebruikt en moet de CO2-uitstoot zijn geminimaliseerd.
 • MRA-Elektrisch gaat voor intelligente laadpalen

  04 juli 2018 MRA-elektrisch gaat voor intelligente laadpalen Woensdag 4 juli werd de eerste intelligente laadpaal in de provincie Noord-Holland officieel in gebruik genomen.
 • Provincie Noord-Holland doet mee aan de Elfwegentocht op 3 juli

  02 juli 2018 11wegentocht570 De provincie Noord-Holland doet op dinsdag 3 juli mee aan de Elfwegentocht. Dit evenement vindt plaats van 1 tot en met 14 juli in Friesland en wordt georganiseerd door de Freonen van fossylfry Fryslan en scholen en gemeentes.
 • Eerste milieucafé Noordzeekanaalgebied

  28 juni 2018 Eerste milieucafé Noordzeekanaalgebied De provincie Noord-Holland organiseert op 28 juni het eerste milieucafé, met thema: 'Balans tussen Leefbaarheid & Economie in het NZKG'. Inwoners, ondernemers, werknemers en bestuurders in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) zijn aanwezig en gaan met elkaar elkaar in gesprek .
 • Subsidie versnelt voorbereiding op aardgasloze toekomst

  22 juni 2018 Subsidie versnelt voorbereiding op aardgasloze toekomst Alle gemeenten moeten in 2021 weten hoe zij woningen en gebouwen willen gaan verwarmen zonder aardgas.
 • Intentieovereenkomst: Einde verspilling grondstoffen en energie

  21 juni 2018 Intentieovereenkomst: Einde verspilling grondstoffen en energie afbeelding In 2025 50% circulair inkopen: dat is de ambitie van de gemeenten, de provincies en de Vervoerregio in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), het samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam.
 • Provincies investeren fors in economie en ecologie Waddengebied

  19 juni 2018 Provincies investeren fors in economie en ecologie Waddengebied Kansrijke ontwikkelingen in het Waddengebied een steun in de rug geven. Dát is de gezamenlijke ambitie van de provincies Noord-Holland, Fryslân en Groningen.
 • Europa loopt warm voor groen strooizout

  12 juni 2018 Europa loopt warm voor groen strooizout In de nabije toekomst zal er in Noord-Holland bij gladheid getest worden met 'groen strooizout', gemaakt van sap uit bermgras.
 • Provincie tekent Green Deal Circulair inkopen

  07 juni 2018 Provincie tekent Green Deal Circulair inkopen Zeker 50 publieke en private bedrijven en organisaties gaan circulair inkopen. Op donderdag 7 juni ondertekenden zij met de Rijksoverheid de Green Deal Circulair Inkopen 2.0.
 • Duurzame delegatie reist van Schiphol naar Denemarken

  04 juni 2018 Duurzame delegatie reist van Schiphol naar Denemarken Op woensdag 6 juni start de 9e editie van de jaarlijkse Hansa Green Tour. Meer dan 25 ondernemers rijden per elektrisch, hybride of groengasvoertuig van Amsterdam naar het duurzame eiland Æro in Denemarken.
 • Schonere lucht dankzij landelijk verbod ontgassen

  28 mei 2018 Schonere lucht dankzij landelijk verbod ontgassen Varend ontgassen langs binnenvaartroutes is slecht voor de luchtkwaliteit, voor de gezondheid van omwonenden en voor mensen die met de stoffen werken.
 • Metingen bamboegeluidsscherm langs N245 Langedijk

  03 mei 2018 Metingen bamboegeluidsscherm langs N245 Langedijk Donderdag 3 mei waren de weersomstandigheden gunstig genoeg om geluidsmetingen uit te kunnen voeren bij de proef met het levend bamboegeluidsscherm langs de Schagerweg (N245), tussen Langedijk en Harenkarspel.
 • Stap voor stap naar een duurzaam kerkgebouw

  02 mei 2018 Stap voor stap naar een duurzaam kerkgebouw Afbeelding De provincie Noord-Holland heeft een stappenplan gemaakt om kerkbesturen te helpen bij het verduurzamen van kerkgebouwen.
 • Impact energietransitie op economie groot

  26 april 2018 Impact energietransitie op economie groot De energietransitie raakt zo’n 66.000 bedrijven en 309.000 banen direct dan wel indirect in Noord-Holland. Dat blijkt uit een analyse van kansen en bedreigingen door Buck Consultants in opdracht van de provincie Noord-Holland.
 • Warmtepomppaneel goed alternatief voor gasketel

  25 april 2018 Warmtepomppaneel goed alternatief voor gasketel Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) en DOEN Participaties participeren in Triple Solar, de Nederlandse pionier op het gebied van gasloos verwarmen en uitvinder van het wereldwijd gepatenteerde geluidloze warmtepomppaneel. Hiermee wordt een nieuwe stap gezet richting een duurzamer en gasloos Nederland.
 • Statiegeld om kosten te besparen en grondstoffen te behouden

  25 april 2018 Statiegeld om kosten te besparen en grondstoffen te behouden De provincie Noord-Holland sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie. Samen met 500 andere overheden en organisaties uit Nederland en Vlaanderen roept zij de regering op statiegeld in te voeren op PET-flessen en blikjes.
 • Nieuw Noord-Hollands fonds voor innovatief MKB

  11 april 2018 Nieuw Noord-Hollands fonds voor innovatief MKB Noord-Hollandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en startups vanuit de kennisinstellingen kunnen binnenkort een beroep doen op het Innovatiefonds Noord-Holland. Dit fonds is opgericht door de provincie Noord-Holland en de holding bedrijven van de Universiteit van Amsterdam, het Academisch Medisch Centrum en de Hogeschool van Amsterdam. In totaal is er op termijn 21 miljoen euro beschikbaar. Het fonds is bedoeld om duurzame innovaties vanuit het MKB en de kennisinstellingen te helpen financieren.
 • Noord-Holland wil energietransitie versnellen

  22 maart 2018 Noord-Holland wil energietransitie versnellen De provincie Noord-Holland wil in 2050 energieneutraal en circulair zijn. In heel Noord-Holland komen steeds meer duurzame initiatieven van de grond maar om de ambities echt waar te kunnen maken is versnelling noodzakelijk.
 • Circulaire koploper worden? Neem deel aan de gratis 3 daagse workshop

  14 maart 2018 Circulaire koploper worden? Neem deel aan de gratis 3 daagse workshop De provincie Noord-Holland zoekt ondernemers die circulaire koplopers willen zijn. Zij kunnen meedoen aan een 3-daagse workshopreeks waarin ze kennismaken met de principes van circulaire economie.
 • 10 nieuwe initiatieven voor GO!-NH accelerator gekozen

  09 maart 2018 GO!-NH accelerator duurzame mobiliteit In een spannende finale zijn uit 21 initiatieven de beste 10 gekozen die deel mogen nemen aan de GO!-NH accelerator.
 • Aardgasvrije nieuwbouw in Noord-Holland Noord

  08 maart 2018 Aardgasvrije nieuwbouw in Noord-Holland Noord Ook in Noord-Holland Noord worden alle woningbouwprojecten aardgasvrij gebouwd. Dat streven hebben 17 gemeenten in Noord-Holland Noord afgesproken.
 • Zonnepark Groene Hoek geopend

  06 maart 2018 Zonnepark Groene Hoek geopend Bij de Groene Hoek, gemeente Haarlemmermeer, wordt 6 maart het grootste zonnepark van Noord-Holland geopend. Het park kan 9.000 huishoudens van energie voorzien.
 • Provincie verleent vergunning voor windpark Spuisluis

  21 februari 2018 Provincie verleent vergunning voor windpark Spuisluis De provincie Noord-Holland heeft de vergunning verleend voor windpark Spuisluis in IJmuiden. Initiatiefnemers Eneco en Windpark IJmond bv kunnen nu verdere voorbereidingen treffen voor de bouw van het park. De provincie Noord-Holland is een van de eerste provincies die de taakstelling voor wind op land realiseert.
 • Noord-Holland investeert in Tocardo Tidal Power

  19 februari 2018 Noord-Holland investeert in Tocardo Tidal Power Tocardo, specialist in getijdestroomtechnologie, maakt een doorstart. Deze doorstart komt mede tot stand dankzij een investering van het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH), dat als lead-investeerder betrokken is bij de doorstart.
 • De gasloze kassen komen er aan

  16 februari 2018 De gasloze kassen komen er aan Planten kunnen niet zonder koolstofdioxide en warmte. Toch kunnen kassen op termijn prima zonder gas. Tijdens een bijeenkomst van de Greenport Aalsmeer werd het haarfijn uitgelegd.
 • Rode paprika’s in glastuingebied Heerhugowaard voortaan groen geteeld

  15 februari 2018 Rode paprika’s in glastuingebied Heerhugowaard voortaan groen geteeld Paprika’s telen met groene warmte. Vanaf eind 2018 is dit werkelijkheid voor Paprikakwekerij NH Paprika in Heerhugowaard. Het glastuinbedrijf wordt eind 2018 aangesloten op het HVC-warmtenet (huisvuilcentrale Alkmaar) waarmee het gasverbruik wordt geminimaliseerd. Beide partijen hebben daarvoor gisteren een overeenkomst getekend.
 • Nieuwe pilot met zonnewegdek SolaRoad voor zwaar verkeer

  14 februari 2018 Nieuwe pilot met zonnewegdek SolaRoad voor zwaar verkeer De provincie Noord-Holland gaat het zonnewegdek SolaRoad ook testen voor zwaar verkeer. Na de succesvolle pilot op het fietspad in Krommenie, gaan de gemeente Haarlemmermeer en de provincie op zoek naar een geschikte locatie om zwaar verkeer over SolaRoad heen te laten rijden.
 • Subsidie opruiming drugsafval

  31 januari 2018 Subsidie opruiming drugsafval De provincie Noord-Holland stelt een subsidie beschikbaar voor het opruimen en afhandelen van illegaal gedumpt afval, afkomstig van de productie van (synthetisch) drugs.
 • Weblog: Waar wekken we schone energie op in ons mooie landschap?

  05 februari 2018 Weblog: Meer geld nodig voor versnelling woningbouw Ja, ik geef het onmiddellijk toe, ik ben partijdig… Maar, ik vind Noord-Holland echt de mooiste provincie van Nederland.

Uitgelicht