Nieuws

 • Bezoek de eerste biobased proeftuin in Noord-Holland

  (04 september 2019) Bezoek de eerste biobased broeftuin in Noord-Holland Op zaterdag 12 oktober stelt de provincie Noord-Holland in samenwerking met aannemer Dura Vermeer de allereerste biobased proeftuin in Noord-Holland open voor bezoekers.
 • Waterstof en warmtenetten nodig voor ontlasten elektriciteitsnet Noord-Holland

  (04 juli 2019) Waterstof en warmtenetten noodzakelijk om elektriciteitsnet Noord-Holland te ontlasten Investeringen in waterstof en warmtenetten zijn nodig om het elektriciteitsnet in Noord-Holland substantieel te ontlasten. Dit blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam in samenwerking met netbeheerders Gasunie, TenneT en Alliander.
 • Provincie Noord-Holland: klimaat speerpunt

  (28 juni 2019) Provincie Noord-Holland: klimaat speerpunt Niet alleen het Rijk zet een stevige stap in de richting van energietransitie. Ook Noord-Holland gaat vol aan de slag voor het klimaat. De provincie zet fors in op energiebesparing, versnelling van de opwekking van duurzame energie, innovatie en samenwerking met onze partners.
 • Bewonersavond grafiet en gezondheid op 19 juni

  (17 juni 2019) Bewonersavond grafiet en gezondheid op 19 juni De provincie Noord-Holland houdt op 19 juni 2019 in dorpshuis de Moriaan Dorpsduinen 4 in Wijk aan Zee, een informatieavond voor bewoners van de IJmond over grafietregen en gezondheid. Het RIVM en de gedeputeerde Milieu zijn op deze avond aanwezig om vragen over de rapportage ‘Inschatting gezondheidsrisico’s grafietregen in Wijk aan Zee’ te beantwoorden.
 • Eerste resultaten RIVM-onderzoek ‘grafiet en gezondheid’

  (04 juni 2019) Eerste resultaten RIVM-onderzoek ‘grafiet en gezondheid’ Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de eerste resultaten van het onderzoek ‘grafiet en gezondheid’ bekendgemaakt. Uit een eerste inschatting blijkt dat in de grafietregen zware metalen en PAK’s zitten. Voor de metalen lood, mangaan en vanadium is de geschatte blootstelling voor jonge kinderen zodanig dat dit ongewenst is voor de gezondheid.
 • Duurzaam Erfgoed Congres 2019: 'Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw'

  (16 mei 2019) Duurzaam Erfgoed Congres 2019: 'Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw' Tijdens het Duurzaam Erfgoed Congres op 6 juni staan de kansen en ambities voor erfgoed in de energietransitie centraal.
 • Provincie versoepelt voorwaarden subsidie InVesta

  (16 mei 2019) Provincie versoepelt voorwaarden subsidie InVesta Afbeelding De provincie Noord-Holland wil dat bedrijven zich snel kunnen vestigen op InVesta, het expertisecentrum voor biomassa en vergassingstechnologie in Alkmaar.
 • Noord-Hollands duurzaamheidsfonds met 11 miljoen verhoogd

  (15 mei 2019) Noord-Hollands duurzaamheidsfonds met 11 miljoen verhoogd Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland (PDENH) investeert in duurzame bedrijven die innovatieve technologieën ontwikkelen op het gebied van energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit.
 • Bezoek de Westfriese week van de circulaire economie

  (08 mei 2019) Bezoek de Westfriese week van de circulaire economie Wil jij duurzamer ondernemen? Kom dan van 13 tot en met 17 mei naar de 1ste Westfriese week van de circulaire economie. Met inspirerende activiteiten, masterclasses en rondleidingen op diverse locaties.
 • Meer registraties geuroverlast

  (02 mei 2019) Meer meldingen geuroverlast geregistreerd In 2018 is er meer geuroverlast geregistreerd dan in 2017. In totaal nam het aantal registraties toe met 23%. Dit staat in het jaarverslag over het eNose-netwerk van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied.
 • Jonge boeren investeren massaal in duurzame modernisering

  (26 april 2019) Jonge boeren investeren massaal in duurzame modernisering De afgelopen maanden konden jonge boeren niet ouder dan 41 jaar subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland voor het duurzaam moderniseren van hun boerenbedrijf. De provincie ontving maar liefst 58 aanvragen. Om deze allemaal te kunnen honoreren heeft de provincie besloten om meer geld beschikbaar te stellen. In plaats van € 550.000 wordt het € 1.072.000.
 • Uitvoeringen Beleidsagenda Energietransitie 2019 bekend

  (23 april 2019) Uitvoeringen Beleidsagenda Energietransitie 2019 bekend De provincie Noord-Holland wil in 2050 energieneutraal en circulair zijn. In de Uitvoeringsparagraaf bij de Beleidsagenda Energietransitie 2016-2020 maakt de provincie inzichtelijk welke activiteiten in 2019 worden uitgevoerd om dat doel te bereiken.
 • Bedrijventerreinen en kantoorlocaties van de toekomst

  (12 april 2019) Symposium Circulaire Werklocaties 2050 Van het aantal pakketten dat retour wordt gestuurd tot het lokaal hergebruiken van onder meer metalen, papier en karton. Tijdens het symposium Circulaire werklocaties 2050 presenteerden architecten, ontwerpers en adviseurs hun kijk op de bedrijventerreinen en kantoorparken in 2050.
 • MRA-Elektrisch geeft elektrisch rijden grote ‘laadimpuls’

  (04 april 2019) MRA-Elektrisch geeft elektrisch rijden grote ‘laadimpuls’ De provincies Flevoland, Noord-Holland en Utrecht krijgen in 2019 tussen de 1500 en 2000 nieuwe publieke laadpunten. Daarmee groeit het totaal aantal laadpunten naar zo’n 5000 en krijgt het laadnetwerk in de regio van MRA-Elektrisch een enorme impuls.
 • Geld Innovatiefonds Noord-Holland voor nieuwe aanpak verduurzamen woningen

  (04 april 2019) Geld Innovatiefonds Noord-Holland voor nieuwe aanpak verduurzamen woningen Startup De Woonpas in Naarden heeft een lening van € 300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland voor het project Calculatiemodellen en -tools. Het project is bedoeld om woningen van particulieren te verduurzamen.
 • Geld Innovatiefonds NH voor nieuwe elektrische bakfiets met maatschappelijke impact

  (25 maart 2019) Geld Innovatiefonds NH voor nieuwe elektrische bakfiets met maatschappelijke impact Soci.Bike, een onderneming die gevestigd is in Enkhuizen, heeft een converteerbare lening van €120.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland voor het project: CargoBike.
 • Stichting Leefomgeving Schiphol blijft kwaliteit leef- en woonsituatie verbeteren

  (15 maart 2019) Stichting Leefomgeving Schiphol blijft kwaliteit leef- en woonsituatie verbeteren Veel mensen in de Schipholregio kunnen geluidoverlast ervaren. Zij kunnen daarvoor terecht bij de Stichting Leefomgeving Schiphol. Deze stichting heeft als doel het bevorderen van de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving in de Schipholregio.
 • Uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden aardwarmte MRA

  (13 maart 2019) Uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden aardwarmte MRA In de Metropoolregio Amsterdam (MRA) start een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden voor het winnen van aardwarmte.
 • Zonnewegdek SolaRoad in 2 provincies in gebruik genomen

  (07 maart 2019) Zonnewegdek SolaRoad in 2 provincies in gebruik genomen Vandaag is op 2 locaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland in totaal 150 meter zonnewegdek in gebruik genomen.
 • Duurzaamheid, milieu en vervoer belangrijkste provincie-onderwerpen voor Noord-Hollanders

  (20 februari 2019) Duurzaamheid, milieu en vervoer belangrijkste provincie-onderwerpen voor Noord-Hollanders Noord-Hollanders vinden het belangrijk dat de provincie waar zij wonen voldoende aandacht besteedt aan duurzaamheid en milieu en aan verkeer en vervoer.
 • € 2,9 miljoen voor wijkplannen warmtetransitie

  (18 februari 2019) € 2,9 miljoen voor wijkplannen warmtetransitie (foto) De provincie Noord-Holland stelt een subsidie van € 2,9 miljoen beschikbaar voor wijkplannen warmtetransitie. Gemeenten kunnen de subsidie vanaf 1 maart 2019 aanvragen.
 • Nieuw portaal voor elektrisch laden

  (15 februari 2019) Nieuw portaal voor elektrisch laden (foto) De 4 grote steden (G4) en MRA-Elektrisch lanceren een nieuw portaal met realtime inzicht in het elektrisch laden in Nederland. De website evdata.nl laat de ontwikkeling en de actuele stand van het elektrisch laden in Nederland zien, gebaseerd op gegevens van meer dan 11.000 openbare laadpunten.
 • Meer woningeigenaren investeren in energiezuinig maken van huis

  (23 januari 2019) Meer woningeigenaren investeren in energiezuinig maken van huis Steeds meer inwoners die hun huidige woning energiezuiniger willen maken, kloppen voor advies en begeleiding aan bij een energieloket.
 • Zonneweide langs Jaagweg in Koggenland

  (18 januari 2019) Zonneweide langs Jaagweg in Koggenland De provincie Noord-Holland wil dat op haar grond langs de Jaagweg in de gemeente Koggenland een zonneweide komt. Hier was eerder het bedrijventerrein Distriport gepland. In 2017 heeft de provincie, als eigenaar van de grond, besloten dat hier definitief geen bedrijventerrein komt.
 • Tussenstand Actieagenda circulaire economie

  (16 januari 2019) Tussenstand Actieagenda circulaire economie In 2017 heeft de provincie Noord-Holland het Ontwikkelingsperspectief en de Actieagenda circulaire economie vastgesteld. De voortgangsrapportage geeft inzicht in de resultaten die tot nu toe zijn bereikt.
 • Paprikateler aangesloten op warmtenet

  (11 januari 2019) Paprikateler aangesloten op warmtenet Met een draai aan de warmtepomp is paprikateler NH Paprika uit Heerhugowaard op 10 januari officieel aangesloten op het warmtenet van afval- en energiebedrijf HVC. Daarmee is de groenteteler in het glastuinbouwgebied Alton helemaal van het gas af.
 • Ontwikkelstrategie brengt stappen naar klimaatneutraal NZKG in beeld

  (19 december 2018) Ontwikkelstrategie brengt stappen naar klimaatneutraal NZKG in beeld Bedrijven en overheden die actief zijn in het Noordzeekanaalgebied (NZKG) hebben de ambitie om in 2050 een bijna volledig CO₂-neutrale en circulaire economie te hebben.
 • Eerste resultaten bamboegeluidsscherm Schagerweg (N245) voorzichtig positief

  (13 december 2018) Eerste resultaten bamboegeluidsscherm Schagerweg (N245) voorzichtig positief Langs de Schagerweg (N245) tussen Langedijk en Harenkarspel voert de provincie Noord-Holland sinds september 2015 een proef uit met een geluidsscherm van levend bamboe. Met de proef wordt onderzocht of een scherm van bamboe een goed, groen én duurzaam en voordeliger alternatief kan zijn voor de traditionele geluidsschermen van beton en staal. De eerste resultaten laten een geluidsreductie van 1 decibel zien.
 • Financiering Innovatiefonds Noord-Holland voor opwekking van energie uit golven

  (05 december 2018) Financiering Innovatiefonds Nood-Holland voor opwekking van energie uit golven SMS Power BV, een start-up uit Haarlem, heeft een lening ontvangen van 300.000 euro van het Innovatiefonds Noord-Holland. SMS Power BV gaat het geld gebruiken voor de 'Slow Mill Pilot Texel' om in zee duurzame elektriciteit uit golven op te wekken.
 • Provincie en Bouwend Nederland op bezoek bij duurzaam Yotel hotel in aanbouw

  (28 november 2018) Provincie en Bouwend Nederland op bezoek bij duurzaam Yotel hotel in aanbouw Aan het water van het Tolhuiskanaal in Buiksloterham (Amsterdam-Noord) is een bijzonder hotel in aanbouw.
 • Financiering Innovatiefonds Noord-Holland voor verbeteren blaaskankerdiagnose

  (28 november 2018) Financiering Innovatiefonds Noord-Holland voor verbeteren blaaskankerdiagnose Scinvivo, een MedTech startup gevestigd in Amsterdam, heeft een lening ontvangen van 300.000 euro van het Innovatiefonds Noord-Holland.
 • Wereldprimeur met zeewier processing laboratorium in Petten

  (07 november 2018) Wereldprimeur met zeewier processing laboratorium in Petten In Petten is het nieuwe laboratorium voor zeewier processing bij ECN part of TNO in gebruik genomen. Gedeputeerde Jack van der Hoek en Jos Keurentjes, lid van de Raad van Bestuur van TNO, openen het nieuwe lab op woensdagmiddag 7 november 2018
 • Helderse bedrijven passen buitenverlichting aan voor meer duisternis op Wad

  (06 november 2018) Helderse bedrijven passen buitenverlichting aan voor meer duisternis op wad Port of Den Helder, de NAM, Rijkswaterstaat en Defensie gaan de buitenverlichting op hun bedrijventerreinen aanpassen om de lichtuitstraling naar het Wad te verminderen.
 • Pilot zwaar verkeer SolaRoad langs N232 Haarlemmermeer

  (29 oktober 2018) Nieuwe pilot zwaar verkeer SolaRoad langs N232 Haarlemmermeer De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer hebben de parallelweg langs de Fokkerweg (N232) in Haarlemmermeer gekozen als locatie voor de nieuwe pilot met SolaRoad; de weg die zonlicht omzet in elektriciteit. Op deze locatie wordt het zonnewegdek getest met zwaar verkeer.
 • Luchtkwaliteit Noord-Holland ook in 2017 binnen wettelijke grens

  (04 oktober 2018) Luchtkwaliteit Noord-Holland ook in 2017 binnen wettelijke grens De provincie Noord-Holland meet jaarlijks de luchtkwaliteit in de regio’s IJmond, Havengebied Amsterdam en Haarlemmermeer. Uit de meetresultaten is gebleken dat ook in 2017 op alle meetlocaties is voldaan aan de Europese wettelijke grenswaarden.
 • Noord-Holland en partners voor aardgasvrije woningen

  (28 september 2018) Noord-Holland en partners voor aardgasvrije woningen In 2050 wil Noord-Holland klimaatneutraal (CO2-neutraal) zijn. Dit betekent onder andere dat we onze huizen en gebouwen aardgasvrij maken en overgaan op duurzame energie. De provincie heeft daarom op 27 september binnen het Warmte & Koude programma voor de Metropoolregio Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend met 37 gemeenten, energiebedrijven en woningcorporaties.

Uitgelicht