Innovatie

Om Noord-Holland groener en duurzamer te maken, is het nodig om de innovatiekracht van het bedrijfsleven en het onderwijs te verbeteren. Dat moet gebeuren op het gebied van klimaat, digitalisering en technologisering. Kennisontwikkeling, -deling en -toepassing maken dat mogelijk.

Innovatie

Klik op de afbeelding voor een vergroting (pdf, 4,1 MB)

Als dit gebeurt, dan betekent dit dat Noord-Holland in 2030 een innovatieve regio is. (Mkb-)bedrijven in Noord-Holland hebben dan een duidelijk ontwikkelcultuur. Dat wil zeggen dat ze veel experimenteren, een open houding hebben en nieuwe manieren van werken testen met focus op klimaat, digitalisering en technologisering.

Daarnaast is Noord-Holland dan de European Digital Innovation Hub (bekend als Smart Industry Hub en European Digital Hub) samen met Flevoland en Utrecht. Vooral op het gebied van werken en ontwikkelen voor de klimaatopgave.

Acties

  1. Mkb’ers activeren en meenemen in nieuwe ontwikkelingen en innovaties. In 2023 is er een routekaart voor mkb-bedrijven voor oriëntatie en toegang tot nieuwe ontwikkelingen. De routekaart verbindt de T&T campussen en hun specifieke bedrijfssectoren. In 2022 is er een businessmodel voor community gedreven digitale vaardigheden ontwikkeling. De digitale werkplaatsen zijn onderdeel van de MKB-route. Door vouchers is er directe impact bij 100 bedrijven (zie actie 6 in het manifest Werken en Ontwikkelen 2030).
  2. Gedurende het hele jaar staat leren van elkaar centraal. De provincie gaat door met goede initiatieven als het Innovatie Festival, Seedvalley, Techport Innovation Centre, voucher-regeling.
  3. Sluit mbo en hbo beter op elkaar aan, bijvoorbeeld via lectoraten en practoraten en via de campussen, publiek-private samenwerkingen en associate degrees (zie actie 7 in het manifest Werken en Ontwikkelen 2030).

Uitgelicht