Leven lang ontwikkelen & duurzame inzetbaarheid

Er moet binnen bedrijven meer een leercultuur ontstaan. Het is belangrijk werknemers loopbaanperspectief en mogelijkheden voor doorontwikkeling te bieden om hen zo voor de sector te behouden. Verder moeten de inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit van werknemers beter worden. Dat kan door om-, her- en bijscholing te bieden aan werkenden en werkzoekenden.

Leven lang ontwikkelen

Klik op de afbeelding voor een vergroting (pdf, 4,7 MB)

Om dat te bereiken wordt er vanaf het basisonderwijs actief gewerkt aan het stimuleren van een leven lang ontwikkelen en het bevorderen van inclusiviteit. Technische en technologische bedrijven onderscheiden zich door hun aantrekkelijk leercultuur en arbeidsmarktperspectief op lange termijn.

Ook zijn ROC’s en hogescholen in 2030 volledig ingericht op een leven lang ontwikkelen. Bedrijven en docenten die deels ook in het bedrijfsleven actief zijn, actualiseren het onderwijs continu mee. In 2030 spreken bedrijven, overheden en onderwijs in Noord-Holland op dezelfde manier over leren en ontwikkelen. Ook erkennen ze elkaars certificaten. Daarnaast beschikt iedereen in Noord-Holland over een basis skills-paspoort waarin nieuwe vaardigheden worden toegevoegd. Dat maakt het matchen van mensen, ook tussen sectoren, makkelijker.

Acties

 1. In 2021 en 2022 wordt bekeken hoe we een maatschappelijk businessmodel kunnen opzetten (zie actie 9 in het manifest Werken en Ontwikkelen 2030). Een coalitie Leven lang ontwikkelen (LLO) onderzoekt en ontwikkelt:
  a.    Provinciaal ontwikkelfonds
  b.    Skills-paspoort
  c.    Een LLO- platform dat aansluit op de omgeving en het skills-paspoort.
  d.    Docenten die zowel in onderwijs als bedrijfsleven actief zijn
  e.    Leer-werkplekken en leer-werkervaringen
 2. Opstarten community van technische en technologische mkb-bedrijven waarin kennisuitwisseling over menselijk kapitaal centraal staat. 

Uitgelicht