Nieuws
-
(18 februari 2021)
Er is een regeling beschikbaar voor veehouderijen die willen stoppen. Deze bedrijven moeten in de buurt van Natura 2000-gebieden liggen, zodat de stikstofneerslag op de natuur afneemt.
-
(04 februari 2021)
In de graslanden van het Natura 2000-gebied Abtskolk en De Putten vinden de dwerggans, kolgans, grauwe gans en smient (wintervogels) rust en voedsel in de wintermaanden. Uit een evaluatie die de provincie liet uitvoeren blijkt dat het gebied van voldoende kwaliteit is voor de vogels.
-
(29 januari 2021)
Maandelijks zit de provincie samen met vertegenwoordigers uit de agrarische sector om tafel over de stikstofaanpak. Aan deze zogenoemde stikstoftafel landbouw passeren onderwerpen als extern salderen, verleasen, stikstofregistratie en verduurzaming de revue.
-
(28 januari 2021)
Met het voorlopig vaststellen van de Noord-Hollandse stikstofaanpak wil de provincie Noord-Holland nu ook het zogenoemde extern salderen en verleasen voor veehouderijbedrijven per 1 april 2021 openstellen.
-
(26 januari 2021)
De kap van het Dr. Van Steijnbos in de Schoorlse Duinen is klaar. Vanaf donderdag 28 januari zijn alle paden weer open voor het publiek.
-
(18 december 2020)
Noord-Holland en de 11 andere provincies spreken hun steun uit voor de nieuwe ‘stikstofwet’ van minister Schouten. “Deze wet geeft alle betrokken partijen richting en de duidelijkheid die dringend nodig is”, stelt gedeputeerde Esther Rommel.
-
(11 december 2020)
Samen met het Rijk en de 11 andere provincies heeft Noord-Holland de bossenstrategie vastgesteld.
-
(08 december 2020)
De provincie Noord-Holland heeft samen met het Rijk en de 11 andere provincies een akkoord bereikt over de besteding van bijna € 3 miljard voor natuurherstel en -ontwikkeling in de komende 10 jaar.
-
(30 november 2020)
De tapuit houdt van open, droge duingraslanden. Deze ‘grijze duinen’ kom je helaas steeds minder tegen. De afgelopen 13 jaar bestudeerde Sovon de populatie tapuiten in natuurgebied Duinen Callantsoog-Den Helder (de Noordduinen). De vooruitzichten voor de broedvogel zijn goed. Dit is mede te danken aan Natura 2000-herstelmaatregelen.
-
(23 november 2020)
Onlangs verscheen er een nieuwe versie van het nationale instrumentarium voor stikstofdepositie (AERIUS).
-
(23 november 2020)
Naar verwachting neemt Noord-Holland begin 2021 een besluit over het open stellen van extern salderen en/of verleasen.
-
(23 november 2020)
De provincie Noord-Holland biedt agrarische bedrijven met hoge stikstofuitstoot die dichtbij Natura 2000-gebieden liggen een extra mogelijkheid om te stoppen.
-
(19 november 2020)
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland staan ook in 2021 garant voor extra geld voor het stikstofdossier in het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het IPO behartigt de belangen van de 12 provincies in Den Haag en Brussel. Voor het vele extra werk dat het stikstofdossier voor het IPO met zich meebrengt, besloten alle provincies extra geld beschikbaar te stellen.
-
(18 november 2020)
De provincies hebben een regionaal stikstofregistratiesysteem ingesteld. Deze ‘stikstofbank’ is bedoeld om op termijn stikstofuitstoot te registreren en uit te geven.
-
(03 november 2020)
Er komt een extra mogelijkheid om te stoppen voor agrarische bedrijven met hoge stikstofuitstoot die dichtbij Natura-2000 gebieden liggen. Provincies hebben budget gekregen om dergelijke bedrijven aan te kopen, op basis van vrijwilligheid.
-
(03 november 2020)
Woningbouwprojecten die last hebben van de stikstofcrisis kunnen sneller starten als zij de juiste maatregelen nemen.
-
(19 oktober 2020)
Met een nieuwe Stikstofwet wil landbouwminister Carola Schouten regelen dat de stikstofuitstoot de komende 10 jaar met 26 procent omlaag gaat.
-
(15 oktober 2020)
Het kabinet neemt een fors pakket aan maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen en de natuur te versterken. Het wetsvoorstel is een belangrijke mijlpaal. Ook de vrijstelling voor de bouw is hard nodig om de woningbouwopgave mede mogelijk te maken. Dit schept ruimte om de puzzel te kunnen leggen.
-
(15 oktober 2020)
Een nieuwe versie van het nationale instrumentarium voor stikstofdepositie (AERIUS) is vanaf vandaag beschikbaar. De bronnen die zorgen voor emissies en daardoor ook de neerslag van stikstof veranderen voortdurend. Daarom wordt AERIUS regelmatig geactualiseerd. In AERIUS 2020 zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten en actuele data verwerkt.
-
(09 oktober 2020)
De provincie Noord-Holland trekt bijna 1 miljoen euro uit om vergunningverlening voor projecten die stikstof uitstoten weer vlot te trekken.
-
(05 oktober 2020)
Tot op heden is extern salderen en verleasen met veehouderijbedrijven niet toegestaan.
-
(30 september 2020)
Noord-Holland gaat vol inzetten op het afronden van het Natuurnetwerk Nederland in 2027. Daardoor verbetert de biodiversiteit in de provincie, omdat dieren een groter leefgebied krijgen en planten zich verder kunnen verspreiden.
-
(10 september 2020)
De komende 6 jaar worden er natuurherstelmaatregelen genomen in het natuurgebied Naardermeer.
-
(28 juli 2020)
De aanpassing van de beleidsregel stikstof over intern salderen na sloop werpt haar eerste vruchten af nu de aanvraag voor de bouw van 153 woningen wordt vergund.
-
(09 juli 2020)
De aanpassing van de beleidsregel stikstof over intern salderen na sloop werpt haar eerste vruchten af. 3 aanvragen voor de bouw van in totaal 723 woningen worden vergund.
-
(09 juli 2020)
Door de aankoop van gronden bij een melkveehouderij en driekwart van de bijbehorende stikstofvergunning in Burgerbrug, haalt de provincie Noord-Holland een deel stikstofneerslag weg bij de Schoorlse Duinen.
-
(02 juli 2020)
Als onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak stikstof start op donderdag 2 juli de eerste gebiedstafel voor de regio Westzaan.
-
(26 juni 2020)
Inwoners, ondernemers en werkenden van Noord-Holland hebben de afgelopen weken ideeën aangedragen en vragen gesteld over de stikstofaanpak in de provincie. Er zijn 66 ideeën en 29 vragen ingezonden. De meeste inzendingen zijn van inwoners.
-
(26 juni 2020)
Gedeputeerde Esther Rommel wilde zien wat het effect van stikstof is op de natuur. Ze bezocht het Noordhollands Duinreservaat.
-
(23 juni 2020)
Er is nog geen duidelijkheid over de ontwikkelruimte voor de vergunningaanvragen voor Noord-Hollandse woningbouwprojecten. Naar verwachting komt hier medio juli zicht op.
-
(17 juni 2020)
De beleidsregel stikstof die eind vorig jaar werd vastgesteld, is op een aantal punten aangepast.
-
(27 mei 2020)
Op 5 stukken van provinciale wegen waar nu 100, 80 of 70 kilometer per uur wordt gereden lijkt het zinvol en haalbaar de snelheid te verlagen, waardoor het verkeer minder stikstof uitstoot op nabijgelegen kwetsbare natuurgebieden.
-
(26 mei 2020)
In samenspraak met de landbouwsector is op maandag 25 mei een brainstorm georganiseerd met gedeputeerden stikstof van de 7 noordelijke provincies en delegaties van de agrarische stikstofgroepen.
-
(15 mei 2020)
De provincie Noord-Holland heeft besloten om voorlopig online verder te gaan met de gebiedsgerichte aanpak stikstof.
-
(12 mei 2020)
Ook de industrie- en de havensector overlegt voortaan regelmatig met de provincie over de stikstofaanpak in Noord-Holland. Op 11 mei was de eerste bijeenkomst.
-
(29 april 2020)
In overleg met de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) heeft de provincie Noord-Holland besloten dat voor vergunningaanvragen voor de Wet natuurbescherming, waarbij een vergunning benodigd is in het kader van stikstof, in 2020 geen leges á 2.000 euro worden geheven.
-
(24 april 2020)
Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap) heeft op 23 april overleg gevoerd met het Agrarisch Collectief Stikstof Noord-Holland over stikstof en landbouw. Het collectief kon reageren op, en vragen stellen over, de voorstellen die samen met het Rijk en de andere provincies zijn gemaakt.
-
(23 april 2020)
Ondanks de coronacrisis werkt de provincie samen met het Rijk en andere provincies hard aan maatregelen die helpen om de woningbouw weer vlot te trekken. Dat staat in de reactie die de provincie aan 9 wethouders, het Economisch Forum Holland Boven Amsterdam en Bouwend Nederland NHN heeft gestuurd naar aanleiding van hun adviezen.
-
(16 april 2020)
Het stikstofteam van de provincie Noord-Holland is digitaal bijeengekomen om alternatieven te bespreken voor de gebiedsgerichte aanpak stikstof in verband met de coronamaatregelen. Het doel is nog steeds om belangstellenden bij de regionale aanpak van stikstof te betrekken.
-
(16 april 2020)
Boeren die hun koeien in de wei laten grazen hebben daar geen aparte vergunning voor nodig. Beweiden is al onderdeel van de vergunning voor stalemissies. De provincie Noord-Holland vindt dat het beweiden van vee een normaal onderdeel is van het boerenbedrijf.
-
(31 maart 2020)
De provincie Noord-Holland gaat regiogewijs aan de slag met het terugdringen van stikstof voor versterking van de natuur.
-
(23 maart 2020)
In Noord-Holland kunnen bouwers vanaf 24 maart 2020 weer vergunningen aanvragen voor woningbouwprojecten die stikstofneerslag veroorzaken.
Uitgelicht