14. Opmeer-Wognum

Schilderachtig polderlandschap met eeuwenoude monumentale stolpboerderijen sieren het Bijzonder Provinciaal Landschap Opmeer-Wognum. Midden in West-Friesland, tussen Hoorn en Heerhugowaard, daar is het leven mooi.

Opmeer & Wognum
Foto: Theo Baart

Veranderende uitzichten

‘Op elke hoek geeft dit landschap je weer nieuwe uitzichten. Het geeft me een gevoel van ruimte’, aldus Astrid Leek. Toen deze Opmeerse na een ziekte een tijdje dichtbij huis moest blijven, ontdekte ze hoe mooi deze omgeving eigenlijk is. ‘Ik begon foto’s te maken en daardoor zie ik opeens zóveel meer. Je kijkt dan toch net even met een andere blik naar de wereld om je heen.’

In de vroege middeleeuwen hadden ze nog geen camera’s, maar zagen ze ook al de waarde van dit gebied. Ze besloten het gebied droog te leggen. En in de 12e eeuw startte de aanleg van de West-Friese Omringdijk, nu een provinciaal monument.

Nieuwsgierige koeien

Tegenwoordig bruist het hier van de landbouw. Dat is te zien én te ruiken. Stap op een mooie dag op de fiets, en zwerf langs de lintdorpen. Je ziet boeren die het land bewerken, vee in de wei, en steeds weer nieuwe vergezichten. Astrid: ‘Ik kan ook heel erg genieten van de koeien. Als ze dichtbij een hek staan, stap ik altijd even van de fiets. Ze zijn heel nieuwsgierig!’.

Natuur

Natuurlijk is er ook plek voor de natuur, zoals weidevogels. En sommige graslanden en watertjes zijn opgenomen in het Natuurnetwerk Nederland.  Kortom, Bijzonder Provinciaal Landschap Opmeer-Wognum is een rijk gebied vol leven.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Opmeer-Wognum doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Denk jij dat dit gebied moet winnen? Stem dan op Opmeer-Wognum als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem