16. Schagen

De grutto komt er graag. Net als de tureluur. Weidevogels die kieskeurig hun broedgebieden uitkiezen. Het is niet gek dat ze neerstrijken in Bijzonder Provinciaal Landschap Schagen, een van de oudste cultuurlandschappen in Noord-Holland.

Landschap Schagen

Op dit weidse, ingedijkte zeekleilandschap in de kop van Noord-Holland zie je naast weidevogels en grazend vee ook een aantal eeuwenoude terpen met bebouwing, monumentale stolpboerderijen en beschermde lintdorpjes als Barsingerhorn en Kolhorn. 

Big 5 van Nederland

“De Westfriese Omringdijk is de rode draad door dit oer-Hollandse verhaal,” weet Angèle Pronk, bewoonster van het gebied. “Als je daar overheen rijdt, kom je alle hoekstenen van het Nederlandse landschap tegen. Van schapen tot molens, ze zijn er allemaal!”

Al in de 8e eeuw is men hier begonnen met het ontginnen van het veenland achter de duinenrij. Je ziet nog steeds de goed bewaarde patronen van de kavels die in de vroege middeleeuwen zijn aangelegd. Voormalige getijdengeulen zijn in het landschap herkenbaar als relatief hooggelegen kreekruggen. De Westfriese Omringdijk moest het gebied beschermen tegen voortdurende overstromingen en vormt nu een doorgaande (recreatieve) route. Hoewel het gebied inmiddels wordt doorkruist door wegen, een spoorlijn en het kanaal Stolpen-Schagen-Kolhorn, biedt het bezoekers fraaie uitzichten op het open, antieke landschap. Fietsers en wandelaars kunnen hier hun hart ophalen.

Het dorp Schagen vormt de spil van het gebied en is de afgelopen tientallen jaren flink gegroeid. Schagen heeft een bijzondere relatie met zijn omringend landschap. Grote delen zijn onderdeel van Natuurnetwerk Nederland, dat ecologisch belangrijke gebieden met elkaar verbindt. Samen met de vele monumentale dijken, boerderijen en dorpjes, is Bijzonder Provinciaal Landschap Schagen een gebied om van te houden en te beschermen. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Schagen doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Vind jij dat dit landschap mag winnen? Stem dan op Schagen als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem