4. Assendelft en omgeving

Laag, open en nat. Als je niet beter zou weten, zou je je afvragen wat er nu zo bijzonder is aan deze Noord-Hollandse polder. Toch barst Bijzonder Provinciaal Landschap Assendelft en omgeving van de geschiedenis. En dat maakt het een uniek landschap.

Assendelft en omgeving

Al vanaf het begin van de jaartelling hebben de bewoners in het gebied hard aan dit landschap gewerkt. Ze groeven sloten om de veen- en kleigronden geschikt te maken voor landbouw en legden eeuwenoude dijken aan. Als die doorbraken, werden ze weer hersteld.

Voor inwoner Jeffrey Hoorns is vooral de weidsheid heel belangrijk. ‘Als macrofotograaf ga ik vaak op zoek naar het allerkleinste in de natuur. Juist daardoor valt me de enorme ruimte op in het landschap hier.’

Bochten, uitstulpingen en hoogteverschillen

Assendelft en omgeving is deels ontstaan op de restanten van een veendek en stond onder invloed van het Oer-IJ, een voormalige rivierdelta die uitmondde in zee bij Castricum. De dijken die het land moesten beschermen tegen het water zijn kronkelig en tonen bochten, uitstulpingen en hoogteverschillen van de vele reparaties. 

Voeg daarbij de forten van de Stelling van Amsterdam, en je ziet waarom dit gebied tussen Zaandam, Beverwijk en Krommenie een schoolvoorbeeld is van het Noord-Hollands historisch erfgoed. Een aantal dijken is Provinciaal Monument en de dijken en forten van de Stelling van Amsterdam zijn zelfs UNESCO-werelderfgoed. 

Natuurnetwerk Nederland

Een klein deel van het gebied, dat grofweg ligt tussen Spaarnwoude en de Alkmaardermeer, is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Hier leven moeras- en rietvogels. Natuurlijk is er ook plek voor recreatie. Er is zelfs een golfbaan. Het landschap heeft een grote cultuurhistorische waarde. Het legt de ziel bloot van de Nederlandse manier van landwinning.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Het eeuwenoude Bijzonder Provinciaal Landschap Assendelft en omgeving heeft de stormen des tijds doorstaan en verdient het om intact te blijven. Vind jij dat ook? Stem dan op Assendelft en omgeving als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur! 

Stem