9. Het Gooi

In Bijzonder Provinciaal Landschap Het Gooi waan je je letterlijk in een andere wereld. Nergens in Noord-Holland is er een gebied met zoveel reliëf. Bos en heidegebieden wisselen elkaar af, en de stuwwallen die door gletsjers in de ijstijd zijn opgeworpen, komen tot wel 12 meter hoog.

Landschap Het Gooi

“Ik woon tegenwoordig in Denemarken,” vertelt oud-inwoner Amber Kalf. “De natuur is hier misschien wat wilder, maar soms mis ik nog de wandelingen op de hei tussen Naarden en Huizen.”

Strategisch vestingstadje

Het is het gebied van landduinen, van de 36 meter hoge tafelberg en natuurlijk van Naarden-Vesting. Dit strategisch gelegen vestingstadje vormde het hart van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Niet alleen de kracht van de natuur heeft dit landschap tussen Huizen, Blaricum, Hilversum en Bussum gevormd. Al sinds de bronstijd wonen hier mensen, met grafheuvels als bewijs. Afgravingen van de zandgronden zorgden later voor vlakke gebieden, waar prachtige landgoederen ontstonden.

Archeologen en geologen voelen zich goed thuis in Het Gooi, net als de vele schapen die er door de eeuwen heen hebben gegraasd. Het gehele landschap maakt deel uit van Natuurnetwerk Nederland, dat ecologische gebieden met elkaar verbindt. Het sluit namelijk aan bij de Utrechtse Heuvelrug. 

Sluipende verstedelijking

Het is een populair landschap voor recreatie en om in te wonen. Bewoners van omliggende gemeenten lopen zo van het dorp de natuur in. En daarmee ontstaat ook het dilemma van sluipende verstedelijking. Belangrijk dus om te beschermen.  

Stem nu op jouw favoriete landschap

Het Gooi doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Is Het Gooi dat wat jou betreft? Stem dan hieronder en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem