Landschappen (vervolg)

 • 19. Spaarnwoude en omgeving

  De Spaarndammerdijk vertelt met zijn bochten en braken – voormalige dijkdoorbraken, nu herkenbaar als kleine meertjes langs de dijk - over de heroïsche strijd tegen het water.

 • 20. Texel - Oude Land en aandijkingen

  Een Skéépeboet. Kolken. Tuunwallen. Het Oude land en aandijkingen op Texel heeft zijn eigen karakter, zijn eigen taal.

 • 21. Tuinen van West

  Haarlem en Amsterdam groeiden snel naar elkaar toe. Te snel, vonden de bestuurders. Daar moest een stokje voor worden gestoken. Om te voorkomen dat het groen verdween en alles één grote stad werd ging het gebied onderdeel uitmaken van de zogenaamde ‘Rijksbufferzones’. Dit stukje groene buffer heet nu het Bijzonder Provinciaal Landschap Tuinen van West.

 • 22. Vechtstreek-Noord

  Het Muiderslot torent er hoog boven de polder uit en ziet uit op de bossen en het Naardermeer. Han ter Heegde heet je welkom in zijn unieke achtertuin. Naast burgemeester van Gooise Meren ziet Han, geboren Tukker, zichzelf vooral als een genietende inwoner: “Hier komt voor mij alles samen.” 

 • 23. Vechtstreek-Zuid

  De levendige Loosdrechtse Plassen, de verstilde wateren van Ankeveen en Kortenhoef, waterlelies en karekieten; Bijzonder Provinciaal Landschap Vechtstreek-Zuid heeft het allemaal.

 • 24. Veenhuizen en Oterleek

  De Polders Veenhuizen en Oterleek zijn oude ‘veeneilanden’ in de grote droogmakerij Heerhugowaard. Het Bijzonder Provinciaal Landschap Veenhuizen en Oterleek wordt gevormd door deze twee pareltjes die hun oorspronkelijke karakter hebben behouden.

 • 25. Waterland

  Op nog geen twintig minuten rijden van de hoofdstad liggen grijs geschilderde stolpboerderijen in open veenpolders omzoomd door rietoevers. ‘Wat zou het vet zijn als ik hier zelf ooit weer kan wonen,’ droomt Renee Kapitein weg.

 • 26. Westzaan en omgeving

  Kilometers aan brede sloten, veenweide en beschermd natuurgebied . Dat is het landschap van Westzaan. Nat en drassig. Een leuke manier om dit landschap te ontdekken is dan ook: met de boot, of de kano! En wanneer je geruisloos over het water glijdt, ervaar je meteen hoe stil het eigenlijk is, in Bijzonder Provinciaal Landschap Westzaan.

 • 27. Wieringen

  Bijzonder Provinciaal Landschap Wieringen springt letterlijk in het oog, in de voor de rest vlakke omgeving. De weggetjes kronkelen al sinds de Middeleeuwen over dit voormalige Waddeneiland, waar antieke stolpboerderijen met een plaatselijke, unieke bouw de hoger gelegen delen sieren.

 • 28. Wijde Wormer

  In het waterrijke veenpolderlandschap van voor de 17e eeuw was de Wijde Wormer een binnenmeer. Bewoners van Neck visten destijds in het zoete binnenmeer maar het meer werd steeds groter door afslag van land. Het meer werd in de 17e eeuw drooggemalen.

 • 29. Wormer- en Jisperveld

  Op een steenworp afstand van de Randstad ligt Wormer- en Jisperveld. Bioloog Nic Grandiek neemt je graag mee naar zijn geboortegrond. “Dit landschap doet echt wat met je. Het geeft je rust.”

 • 30. Zeevang

  Polder Zeevang is een uniek stukje Noord-Hollands landschap met net zo’n bewogen geschiedenis als de omliggende gebieden. Maar bovenal een ontzettend fijne en rustgevende plek.

 • 31. Zijpepolder Noord en Zuid

  Herenhuizen en plantages van rijke kooplui, monumentale stolpboerderijen, molens en pittoreske lintdorpen: een polder met grandeur. De Zijpepolder was de eerste grote drooglegging en met zijn tot dan toe ongekende schaal en inrichting een voorbeeld voor de Beemster, Purmer, Wormer, Heerhugowaard en Schermer.

 • 32. Zuid-Kennemerland

  Zuid-Kennemerland laat ons volgens beeldhouwer en archeoloog Wim Boman ‘waarden zien zoals die door tientallen eeuwen evolutie heen worden aangereikt.’

Uitgelicht