19. Spaarnwoude en omgeving

De Spaarndammerdijk vertelt met zijn bochten en braken – voormalige dijkdoorbraken, nu herkenbaar als kleine meertjes langs de dijk - over de heroïsche strijd tegen het water.

Landschap Spaarnwoude

Weidevogels vliegen over het grasland dat rood kleurt van zuring. Het is een van de eerste beschermde landschappen. Bijzonder Provinciaal Landschap Spaarnwoude en omgeving is nog steeds een groene idylle tussen Amsterdam en Haarlem. 

Vloedgolf

‘We wonen dan wel in IJmuiden, maar zijn zo dol op de mooie natuur van Spaarnwoude dat we er zelfs onze trouwfoto’s hebben gemaakt,’ vertelt Winnie Hartman-Webbe. ‘We zijn op één van de tientallen bruggetjes gaan staan, terwijl het groene landschap al een beetje herfstig begon te kleuren.’ Er zijn veel mensen verknocht geraakt aan dit fraaie landschap, maar lang niet iedereen weet hoe zeer die iets vertelt over de geschiedenis van de provincie.

De kust van de Noordzee lag duizenden jaren geleden een stuk meer landinwaarts. De duinen uit die tijd zijn nu nog zichtbaar als hoogten in het landschap, waar ook de eerste bewoners neerstreken zoals bij het dorp Spaarnwoude.

Vanaf de 13e eeuw begon men met het indijken van het landschap. Maar helaas. Overstromingen, een enorme vloedgolf, weinig bleef het gebied bespaard. Je kan dat zien aan het bochtig verloop van de Spaarndammerdijk. Restanten van dijkdoorbraken zie je aan de voet van de dijk.

Groene buffer

In de 19e eeuw veranderde er veel. Het Noordzeekanaal, de eerste spoorlijn van Nederland tussen Haarlem en Amsterdam en de inpoldering van de Haarlemmermeer zorgden ervoor dat het gebied goed bereikbaar werd. Omdat de kans bestond dat Amsterdam en Haarlem aan elkaar vast zouden groeien greep de Rijksoverheid in.  

Deze veenpolder was een van de eerste beschermde landschappen van de Randstad en biedt plaats aan recreatiegebieden golfbanen en klimheuvels, forten en werken van de Stelling van Amsterdam, oude dorpjes en overwinterende weidevogels. Grote delen van het gebied horen bij het Natuurnetwerk Nederland. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Spaarnwoude en omgeving doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Vind jij dat dit landschap de hoofdprijs verdient? Stem dan op Spaarnwoude en omgeving als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem