21. Tuinen van West

Haarlem en Amsterdam groeiden snel naar elkaar toe. Te snel, vonden de bestuurders. Daar moest een stokje voor worden gestoken. Om te voorkomen dat het groen verdween en alles één grote stad werd ging het gebied onderdeel uitmaken van de zogenaamde ‘Rijksbufferzones’. Dit stukje groene buffer heet nu het Bijzonder Provinciaal Landschap Tuinen van West.

Tuinen van West

‘Als ik op mijn racefiets stap, kom ik bij de eerste bocht langs de Tuinen van West. Ik voel dan altijd meteen de ruimte’, vertelt de Amsterdamse Beatrijs de Lange. ‘Het is een bijna serene plek waar de dampen en drukte van de stad plotseling plaatsmaken voor stilte en vogelgeluiden.

De Tuinen van West doen hun naam eer aan: er zijn maar liefst zes volkstuinparken, waar bewoners uit de omliggende steden hun moestuintjes en bloemperken bewerken. Ook vind je hier sportparken, stukjes ‘stadsjungle’ en heuse natuur. Er mag dus ook niet zomaar worden gebouwd. Sinds 2009 is het officieel recreatiegebied.

Stedelingen met groene vingers

Het gebied strekt zich uit van de ringvaart Haarlemmermeer tot aan het Westerpark in Amsterdam. De Tuinen van West biedt lucht en ruimte aan sporters en stedelingen met groene vingers.
 
Door het gebied slingert de landelijke Osdorperweg, met aan beide kanten oude boerderijen, kwekers, glastuinbouwers en hoveniers. Een deel van de polder en Ringvaart Haarlemmermeer behoren tot het Natuurnetwerk Nederland, en verbinden Spaarnwoude met het Amsterdamse Bos: De Groene As.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Tuinen van West doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap Verkiezing. Is dit jouw favoriet? Stem dan op Tuinen van West als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een bijzondere overnachting in de natuur! 

Stem