26. Westzaan en omgeving

Kilometers aan brede sloten, veenweide en beschermd natuurgebied . Dat is het landschap van Westzaan. Nat en drassig. Een leuke manier om dit landschap te ontdekken is dan ook: met de boot, of de kano! En wanneer je geruisloos over het water glijdt, ervaar je meteen hoe stil het eigenlijk is, in Bijzonder Provinciaal Landschap Westzaan.

Westzaan en omgeving

Hoe rustig het nu is, zo druk was het in de 17e eeuw. Houtmolens, scheepsindustrie, cacaomolens, Westzaan was destijds eigenlijk het eerste industriegebied van Europa.  Maar in het Bijzonder Provinciaal Landschap Westzaan vind je vooral veel natuur en landbouw.. En als je het gebied verkent kom je waarschijnlijk regelmatig eeuwenoude boerderijen tegen. Want al vanaf de 9e eeuw werd dit gebied gebruikt door boeren.

Het huidige melkveegebied kent een lange geschiedenis van ontginning, ontwatering en dijkdoorbraken. Dit is bijvoorbeeld nog te zien aan de Grote Braak. Een meertje dat herinnert aan een van de doorbraken van de zeedijk. Samen zijn de dijk en de braken benoemd tot een provinciaal monument.

Waterrijke veenpolders vol natuur

Het grootste deel van Westzaan en omgeving is beschermd in het Natuurnetwerk Nederland en het Europese Natura 2000-programma.
Het bekendste natuurgebied is Het Guisveld, waar mensen graag komen wandelen. Het grasland is vol wilde kruiden, dat weidevogels en andere dieren aantrekt.

Stem nu op jouw favoriete landschap

Westzaan en omgeving doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Zie jij dit gebied het liefst winnen? Stem dan op Westzaan en omgeving als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem