28. Wijde Wormer

In het waterrijke veenpolderlandschap van voor de 17e eeuw was de Wijde Wormer een binnenmeer. Bewoners van Neck visten destijds in het zoete binnenmeer maar het meer werd steeds groter door afslag van land. Het meer werd in de 17e eeuw drooggemalen.

Landschap Wijde Wormer

Rond de droogmakerij kwam in de 17e eeuw een ringdijk en ringvaart. Via drie lange tochten (sloten) werd het water afgevoerd. Langs de Noorder- en Zuidertocht ontstonden twee langgerekte lintdorpen met oude stolpboerderijen. Langs de hoofdvaart groeide de provinciale weg tussen Zaandam en Purmerend uit tot de A7. Het laaggelegen grasland wordt vooral gebruikt voor veeteelt. 
 
Niet alleen de boeren vinden nu hun heil in de strak verkavelde, rechtlijnige droogmakerij tussen Zaandam en Purmerend. Er zijn golfbanen en sportvelden, dus ook voor de recreanten uit de omgeving is het goed toeven in het Noord-Hollandse Wijde Wormer. Fietsend over de ringdijk ervaar je het verschil tussen de oorspronkelijke veenlanden en de droogmakerij. Je kan er ver kijken.

Weidevogelgebied

Meer dan de helft van het gebied is aangewezen als een zogenaamd weidevogelhabitat. Boeren houden zelf het gebied in stand, en zorgen voor bescherming.     

Stem nu op jouw favoriete landschap

Wijde Wormer doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Vind jij dit gebied het mooist? Stem dan op Wijdewormer als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem