31. Zijpepolder Noord en Zuid

Herenhuizen en plantages van rijke kooplui, monumentale stolpboerderijen, molens en pittoreske lintdorpen: een polder met grandeur. De Zijpepolder was de eerste grote drooglegging en met zijn tot dan toe ongekende schaal en inrichting een voorbeeld voor de Beemster, Purmer, Wormer, Heerhugowaard en Schermer.

Zijpepolder Noord en Zuid

De Polder Zijpe werd terugveroverd op de zee. Stormvloeden in de late middeleeuwen hadden een enorm zeegat achtergelaten. Door telkens een nieuw stuk land met een dijk te beschermen, probeerde men het zeegat in te dammen. Tevergeefs. Stormen deden de zee terugkomen en geldschieters gaven het op. Maar uiteindelijk lukte het vlak voor 1600 bij Petten toch om de dijk definitief te sluiten. De Zijpe werd ingepolderd. 

Prototype polder

Vruchtbaar landbouwgebied ontstond met lange rechte wegen en grote lappen grond. Dit succes maakte het makkelijk om investeerders te vinden voor de Beemster, Purmer, Wormer, Heerhugowaard en Schermer. De Zijpolder werd het prototype van de moderne Noord-Hollandse polder. 

Het gebied kreeg direct grandeur. Er werd een groot aantal stolpboerderijen gebouwd en langs de pittoreske lintdorpen verschenen herenhuizen van rijke kooplui. Ook werden er plantages aangelegd. 

Open en wijds

Tegenwoordig is er veel agrarische activiteit, zoals bollenteelt, veeteelt en akkerbouw. Ook weten de toeristen de campings en bungalowparken in het gebied goed te vinden. Bijzonder Provinciaal Landschap Zijdepolder Noord en Zuid biedt nog altijd rijkdommen aan de provincie. 

‘De zee aan de ene en de polder aan de andere kant, en dan in de verte de gekleurde bollenvelden. Dat is het beeld dat in me opkomt.’ Milo Reij kwam als kind vaak in Zijpepolder en koestert warme herinneringen aan de vakanties met familie.

Het gebied is open en wijds, de bebouwing ligt verspreid en de uitzichten zijn prachtig. De beschermde delen van de polder zijn ideale open graslanden voor weidevogels. 

Stem nu op jouw favoriete landschap

Zijdepolder Noord en Zuid doet mee aan de verkiezing van Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap. Vind jij dit gebied het mooist? Stem dan op Zijdepolder Noord en Zuid als Noord-Hollands Meest Bijzondere Landschap en maak kans op een overnachting in de natuur!

Stem