Biobased weg op de Bosrandweg

Voor het eerst richt de provincie Noord-Holland een stuk weg, de Bosrandweg (N231) in Aalsmeer, in als biobased proeftuin. Dit betekent dat de weg volledig – van berm tot berm -wordt uitgevoerd met biobased materialen. Dit zijn natuurlijke materialen die herbruikbaar (circulair) zijn.

Nieuwe biobased materialen

 
Op het traject worden biobased materialen getest, die nog nergens anders in Nederland worden gebruikt. Het asfalt van de rijbaan wordt voorzien van biobased bindmiddelen (bv. koolzaadolie). De verkeersborden worden van gelamineerde bamboestroken en bioplastic gemaakt. Verder worden biobased materialen toegepast in bijvoorbeeld lichtmasten, trottoirbanden, faunapassages, wegmeubilair en hectometerpaaltjes.
 

Zichtbaar

Niet alle biobased materialen zijn zichtbaar voor het blote oog. Daarom plaatst de provincie informatieborden langs de weg over de verschillende toepassingen. Sommige materialen, zoals een ‘natuurlijke’ bruinige kleur asfalt zien de gebruikers wel. Begin 2019 komt er een informatiehuisje te staan, met informatie over de materialen. Iedereen is welkom hier een kijkje te nemen.
 
Bamboebord
Verkeersbord gemaakt van gelamineerde bamboestroken
 
 

 

Uitgelicht