Fietsersbond denkt mee
In het project Bereikbaarheid Waterland werkt de provincie Noord-Holland samen met diverse partners. De Fietsersbond is uitgenodigd om mee te praten over voorzieningen voor fietsers in de regio Waterland.

De Fietsersbond zet zich in voor betere fietsvoorzieningen en de veiligheid van fietsers. De organisatie geeft advies en helpen overheden om fietsvriendelijker te worden. Ook bieden ze informatie en ondersteuning aan fietsers, zoals tips voor veilig fietsen en het kiezen van de juiste fiets. Voorzitter John Rikveld en secretaris Theo van den Brandt zitten in het bestuur van de afdeling Waterland van de Fietsersbond. Zij vertellen over hun inzet voor goede verbindingen voor fietsers in Waterland.
Prachtig gebied
“Dit gebied is prachtig om te fietsen en we zien hier dan ook vaak recreanten rijden”, vertelt John. Beide heren waren lange tijd forens en fietsten voor hun werk door de regio. “Om de verbindingen ook voor woon-werkverkeer ideaal te maken, moet nog meer gebeuren.” Theo vult aan: “Hadden we toen maar een snelle fietsstraat gehad.” De Fietsersbond blijft zich inzetten voor snelle en veilige fietsverbindingen in de regio Waterland. “Wij zijn ervan overtuigd dat meer mensen met de fiets zullen gaan als de verbindingen ideaal zijn voor de fietsforens.”
Weten wat er speelt
De afdeling Waterland van de Fietsersbond vertegenwoordigt de regio vanaf Amsterdam Noord tot aan Hoorn. “Wij weten wat er speelt en waar knelpunten zitten in het verkeer,” aldus John. “Er fietsen bijvoorbeeld veel scholieren langs de N247 en die moeten nu 2 keer oversteken, 1 keer met een stoplicht en 1 keer langs een rotonde zonder stoplicht.” Daar wordt nu een vrijliggend fietspad aangelegd. Daardoor wordt het een stuk veiliger voor fietsers. Theo noemt een ander voorbeeld: “Ik fietste op een weg waar ik voorrang had en achter mij reed een trekker. Omdat de weg te smal was, moest ik aan de kant gaan staan om die trekker er langs te laten. Veel wegen in de regio zijn eigenlijk niet meer berekend op het huidige landbouwverkeer. In de afgelopen jaren zijn die machines steeds zwaarder en breder geworden. Aparte fietspaden zouden dus een goede oplossing zijn."
Neem de fiets!
Net als de Fietsersbond, wil de provincie Noord-Holland inwoners stimuleren om de auto vaker te laten staan en in plaats daarvan de bus of de fiets te nemen. “Daarvoor heb je natuurlijk wel goede wegen en fietspaden nodig,” zeggen de heren. Bij Het Schouw komen een nieuw busstation en een overstapplaats. Daar komt ook een grote, overzichtelijke fietsenstalling zodat overstappers hun fiets makkelijk kwijt kunnen en weer terug kunnen vinden. “Hoewel wij geen voorstander zijn van elektrische fietsen, zien we graag oplaadpunten op zo’n overstapplaats,” vertelt Theo.
Plannen samen beter maken
Ideeën over doorfietsroutes, fietsenstallingen en oplaadpunten voor fietsen bespreekt de provincie graag met de Fietsersbond. Want door samen met organisaties als de Fietsersbond te kijken naar wat kan, worden de plannen voor een bereikbaar Waterland beter.