11.600 meter geluidsschermen

Langs de N23 Westfrisiaweg komen transparante en groene geluidsschermen. In totaal zet Heijmans 11.600 meter aan geluidsschermen langs de weg. Waarom zijn er eigenlijk verschillende soorten geluidsschermen? En hoe wordt bepaald waar wel of geen geluidsscherm komt?

Wel of geen geluidsscherm?

Bij de keuze of er wel of geen geluidsvoorzieningen moeten worden geplaatst op en langs een nieuwe weg is de Wet Geluidshinder bepalend. Bij de aanleg van een nieuwe weg wordt berekend welk effect het geluid van de nieuwe weg heeft op de buitengevels van vooral woningen. De wet stelt dat de geluidswaarde niet hoger mag zijn dan 48dB aan de buitengevel van een woning. Als berekeningen aantonen dat het geluid van de weg boven die waarde uitkomt moeten er maatregelen genomen worden. Eerst kijken we dan naar het aanbrengen van stil asfalt, dan naar geluidschermen. Zo is ook bij de N23 Westfrisiaweg bepaald waar wel en geen geluidsschermen komen.

Welk type geluidsscherm komt waar?

Het belangrijkste van een geluidsscherm is dat het helpt om de geluidsbelasting bij woningen onder de geluidswaarde van 48dB te brengen. Daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat! Daarom zijn er groene en transparante geluidsschermen. Landschapsontwerper Maurits Hooiveld: “We hebben goed nagedacht over hoe we de Westfrisiaweg op een zo natuurlijk mogelijke manier in het landschap zouden inpassen. Zo ook  de geluidsschermen. De Westfrisiaweg doorkruist grofweg twee type omgevingen. Je hebt het landschappelijke open karakter. Vooral op de plekken waar de Westfrisiaweg de hoogte in gaat heb je een geweldig uitzicht. Op dat soort plekken hebben we gekozen voor transparante geluidsschermen, zodat je het zicht niet ontneemt. Ook hebben we te maken met een meer bebouwde omgeving. Daar is juist behoefte aan een groen karakter. Daar hebben we dan ook gekozen voor groene geluidsschermen.” De groene en de transparante schermen houden beide evenveel decibel geluid tegen.

De meeste geluidschermen komen op het deel vanaf de A7 bij Hoorn-Noord tot aan de aansluiting op De Strip bij de Hoornse wijk Bangert-Oostpolder. Ook bij de onderdoorgangen onder de Streekweg en Binnenwijzend (Hoogkarspel) door komen - in dit geval groene - geluidschermen. Langs de Zesstedenweg (Scharwoude) en bij de aansluiting op de A7 bij Avenhorn zijn de geluidschermen en een geluidswal al geplaatst. Hier staat ook het hoogste geluidscherm van 6 meter.

Foto van een transparant geluidsscherm langs Wogmergouw
Transparant geluidsscherm tussen de Wogmergouw en het Museumspoorlijn.

Transparante geluidsschermen

Om transparante geluidsschermen te kunnen plaatsen, heit bouwbedrijf Heijmans eerst palen in de grond. Tegen die palen wordt een plint van beton geplaatst: de onderkant van het geluidsscherm. Dit is beton, omdat de onderkant van een geluidsscherm snel vies wordt en dit valt minder op met beton. Daarnaast beschermt het beton het glas. Boven de betonnen plinten plaatst Heijmans een glazen scherm. De schermen hellen wat achterover, omdat ze op die manier het meeste geluid tegen houden.  Het glas is gehard en gelaagd uit veiligheidsoverwegingen, zodat ze niet kunnen breken. Ook wordt er een laag folie met een motief op het glas aangebracht om te voorkomen dat vogels tegen de schermen vliegen.

Groenschermen

De groenschermen bestaan uit schanskorven, dat zijn metalen korven die worden voorzien van geotextiel. De korven worden vervolgens gevuld met stenen. Vervolgens bedekt klimbeplanting de korven en na een tijdje zijn de hele korven begroeid. Tot die tijd zorgt de bruine kokos-vezel op het geotextiel voor een natuurlijke uitstraling van het scherm.

Foto van een groen geluidsscherm: een geluidsscherm met geotextiel
Groen geluidsscherm bij de Zesstedenweg in Scharwoude 

Uitgelicht

Op de hoogte blijven van de werkzaamheden?

Volg de N23 Westfrisiaweg op Facebook