Bewoner aan het woord: wonen aan rotonde Kathoek

De familie Kaljee woont sinds 1996 aan de Kathoek. Sindsdien is de omgeving rondom het huis een aantal keer veranderd.

Bij het aankomende groot onderhoud aan de N243 komt naast het huis van de familie een rotonde. De heer Kaljee vertelt over de veranderingen.

“In eerste instantie lag om ons huis alleen gras. Onze voorkeur ging uit naar een mooie tuin met veel planten en divers groen. We wilden ook een aarden wal om ons huis aanleggen als afscheiding van de weg. Samen met de provincie brachten we toen de wal aan met de voorwaarde dat voor eventueel onderhoud altijd toegang moest worden verleend.”

Ligging in een kom

“Ons huis heeft een verlaagde ligging. Het is een dijkwoning aan de Westfriese Omringdijk. De Omringdijk was voorheen de doorgaande weg richting Grosthuizen. Ten westen van het huis werd dit stukje dijk na een wegaanpassing onze oprit. De doorgaande weg is aan de oostkant om ons huis aangelegd. Aan de zuidkant ligt de N243. Door deze combinatie van verhoogde wegen om ons huis heen is onze woning in een kom komen te liggen. We noemen het ook wel de badkuip.”

Auto in de tuin

“We realiseren ons goed dat ons huis aan de provinciale weg ligt. Dat kwam wel heel direct tot uiting toen we er net woonden en een auto de weg afschoot in onze tuin in de kom. De schrik zat er goed in. De aarden wal is er gekomen om dit in de toekomst te voorkomen. De wal bracht ons ook voordelen voor de inrichting van de tuin. Inmiddels is onze tuin uitgegroeid tot een groen walhalla met een enorme biodiversiteit.”

Nieuwe plannen

“Bij het horen van de plannen voor de N243 waren we bang dat auto’s bij slechte weersomstandigheden via de nieuwe rotonde in de tuin kunnen belanden. Om dit te voorkomen, gingen omgevingsmanager Stef Bakker en ik met elkaar in gesprek en zijn we goed naar de tekeningen gaan kijken.”

Bomen bij de rotonde 

Om de nieuwe rotonde bij Kathoek veilig te kunnen gebruiken, wordt een aantal bomen weggehaald. Op een andere plek worden nieuwe bomen geplant. De heer Kaljee is boomexpert. De provincie vroeg de heer Kaljee om een voorstel voor de te planten bomen. In de directe omgeving staan vijf soorten iepen van bijna dertig jaar oud. Een extern onderzoeksbureau ontdekte dat de bomen een belangrijk onderdeel lijken te zijn als fourageerplekken van vleermuizen (een plek voor het vinden van voedsel). De heer Kaljee stelde voor om het aantal soorten iepen uit te breiden met bijzondere soorten. De provincie neemt waar mogelijk het voorstel van de heer Kaljee over. 

Bewoner in tuin met bloemen en planten. Huis op de achtergrond.

Op de foto: de heer Kaljee (links) in zijn tuin met mevrouw Van der Horst (oud-medewerker provincie).