Speciale brugleuningen

De provincie ontwerpt samen met ruimtelijk grafisch ontwerper René Knip en dijkoloog Willem Messchaert speciale leuningen voor enkele bestaande bruggen langs de N243.

De huidige leuningen worden vervangen door leuningen met teksten als eerbetoon aan de Beemster en Schermer. Het is nog een verrassing wat u straks op de leuningen kunt lezen. De heren Knip en Messchaert vertellen wel al hoe zo’n ontwerpproces eruitziet. 

Taal in de openbare ruimte

In opdracht van de provincie wilde de heer Knip iets voor de mensen in de omgeving van de N243 maken. De bruggen vielen Knip meteen op. De leuningen moeten opgeknapt worden. Een goede aanleiding om daarvoor iets te ontwerpen: “Ik ben altijd al geïntrigeerd door taal in de openbare ruimte en hoe dat inpast”. Knip en Messchaert ontworpen eerder samen bankjes met gedichten voor de Westfriese Omringdijk.

Leesrichtingen onderzoeken

Knip en Messchaert bezoeken de omgeving regelmatig om te bepalen hoeveel letters passen en op welke plekken op de leuningen letters mogelijk zijn. Zowel fietsend als in de auto bekijken ze hoeveel ze van de brugleuning zien (zogenoemde leesrichtingen). Met bijvoorbeeld een geleiderail voor de brug valt daarachter niks te lezen. Tijdens een bezoek op de fiets eind maart 2021 zagen ze dat sommige leuningen ook vanaf het water te zien zijn. Het eerbetoon is daar dus ook voor de recreatievaart. Afhankelijk van de ruimte op de leuningen en het zicht vanaf de weg en het water komen er enkele woorden of hele zinnen op de leuningen. 

Willem voor de brugleuning

Op de foto: de heer Messchaert onderzoekt tijdens bezoeken aan de bruggen de leesrichtingen.

Iemand inspireren

De heer Messchaert kent de Noord-Hollandse polder als zijn broekzak: “De Beemster- en Schermerpolder zijn uniek. Vooral het water en mijn cultuurhistorische kennis over het landschap inspireren mij voor de teksten die op de leuningen komen. De teksten geven degenen die voorbij gaan iets mee over de omgeving. Ik hoop dat de teksten anderen inspireren en bijvoorbeeld eens in de vijf jaar iemand op een briljant idee brengen”. 

Letter past in omgeving

Voor dit project bewerkte de heer Knip een eigen ontworpen letter: “Het is een zogenoemde ‘mono space’ letter. Alle letters zijn even breed. De letter I en de letter W nemen dezelfde ruimte in. Het soort letter is al een eerbetoon aan de Beemster door de haakse bochten en rechte lijnen, net zoals de architectuur van de Beemster. De letter is zo degelijk en sober mogelijk, zodat het over veertig jaar nog in de omgeving past”.  

Ontwerp brugleuning met letters

Een impressie van het letterontwerp op een brugleuning van de heer Knip.

Een proefstuk maken

Van een deel van een brugleuning wordt een proefstuk gemaakt. De heer Knip: “Dit doen we enerzijds om de techniek te controleren. Is de leuning sterk genoeg, is het mooi en waar lopen we tegenaan tijdens de productie? Anderzijds ter controle van de leesbaarheid voor een voorbijganger en om te bekijken of de kleur in de omgeving past”.

Locaties bruggen

Het is de bedoeling dat de teksten komen in leuningen van bruggen over de Westfriese Omringdijk, ’t Zuidje, Vrouwensloot, Jispersloot, Voordijksloot, Delft, Schermerringvaart en Beemsterringvaart. Dit zijn andere bruggen dan de 3D-betongeprinte fietsbruggen.