Stand van zaken bestemmingplannen

(06 juli 2020)

De Raad van State heeft op 24 juni 2020 uitspraak gedaan over de bestemmingsplannen voor project N243 in Alkmaar en Beemster. Alle bestemmingsplannen voor de N243 zijn daarmee onherroepelijk. De provincie gaat in augustus 2020 starten met de aanbesteding van de werkzaamheden. Dat traject gaat ongeveer een jaar duren.

Om project N243 te kunnen realiseren, waren aanpassingen nodig van de bestemmingsplannen in Almaar Beemster en Koggenland. Op 26 juni 2018 heeft gemeente Koggenland het wijzigingsplan N243-Kathoek, Avenhorn vastgesteld. Daartegen is beroep aangetekend dat later weer is ingetrokken. 

Alkmaar en Beemster


Op 7 november 2018 heeft de gemeenteraad van Alkmaar het bestemmingsplan aanpassing N243 vastgesteld. Daartegen is beroep aangetekend. Op 22 januari 2019 heeft de gemeenteraad van Beemster het bestemmingplan herinrichting N243 vastgesteld.  Daartegen is ook beroep aangetekend. De beroepen die zijn ingesteld gingen vooral over de wens van bewoners voor stil asfalt en het afwaarderen van de weg naar een 60 km/u snelheidsregime. 

Op 13 december 2019 was de hoorzitting van de Raad van State. Op 7 mei 2020 was er nog een 2e hoorzitting. Het bestemmingsplan in Alkmaar is door de Raad van State aangepast met betrekking tot het aanleggen van stil asfalt ter hoogte van Schermerhorn. De provincie ging daar al stil asfalt aanleggen in kader van een pilot innovatie. Met de uitspraak van de Raad van State is deze pilot omgezet in een verplichting. Het bestemmingsplan in Beemster is niet aangepast. Beide bestemmingsplannen zijn daarmee onherroepelijk. Dat betekent dat de uitspraak bindend is voor alle partijen.

Raad van State
 

Uitgelicht