Vliegtuigongeluk uit WOII in herinnering

Langs de N243 op de Middenweg, tussen de Schermerhornerweg en Avenhorn, passeren vele voorbijgangers ter hoogte van huisnummer 3 een plek waar in de oorlog een grote bommenwerper is neergestort.

Bij de bushalte is in mei 2020 een informatiebord bevestigd dat beknopt iets over de achtergrond vertelt. Wat is daar gebeurd?

Bushalte

Bommenwerper stort neer

In de nacht van 27 op 28 juni 1942 stortte aan de oostelijke kant van de Middenweg een grote viermotorige Lancaster bommenwerper van het 97e Squadron Royal Air Force neer. Het toestel was op de terugweg van een bombardementsmissie op de Noord Duitse stad Bremen toen het werd beschoten door een Duitse nachtjager. De crash die volgde was evenwel zodanig dat 4 van de 7 bemanningsleden er toch levend vanaf kwamen, maar 3 vliegers vonden de dood in het bouwland. Dat waren de piloot Arthur William Friend, de staartkoepelschutter Frederick Edward Mackenzie en de Canadese rugkoepelschutter James Chapman Weir. De Duitsers hebben hen begraven op de begraafplaats van Bergen, Noord-Holland, waar zij rusten in graven die door de Commonwealth War Graves Commission worden verzorgd. De 4 overlevenden werden krijgsgevangen gemaakt en hebben de oorlog overleefd. Een van hen, de 22-jarige marconist N. Nicoll, werd na een klopjacht door 150 man Duitse militairen en Nederlandse marechaussees opgepakt.

WOII

Foto: Wrak neergestorte Lancaster 97 Sqdn RAF Middenweg 3, 28 juni 1942 (fotocollectie C. Roet) 

Fietsroutes 75 jaar bevrijding

Het vliegtuig was een wrak, maar het was voor de Duitsers de moeite waard om het te demonteren en af te voeren. Het materiaal werd hergebruikt bij de bouw van hun eigen vliegtuigen. Het opruimen is zo grondig gebeurd dat er op de plek van de crash helemaal niets meer is te zien. De huidige bewoners in de directe omgeving weten dan ook niets meer af van dit ongeluk. Het Historisch Genootschap Beemster heeft ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding een tweetal fietsroutes door de polder uitgezet langs locaties waar tijdens de oorlog gebeurtenissen hebben plaatsgevonden die niet mogen worden vergeten. 

Voorzichtigheid geboden

Fietsers die het bordje willen bekijken worden wel gewaarschuwd om extra goed op te letten voor verkeersonveilige situaties. In goed overleg met de eigenaren van boerderij 'Arenberg' mogen bezoekers op de toegangsdam naar het erf staan om het informatiebord te lezen. Zo worden stukken geschiedenis in de Beemster aan de vergetelheid ontrukt en is dit een voorbeeld van aanschouwelijk onderwijs. 

De fietsroutes staan beschreven in een boekje ‘Herinneringen aan de oorlog in de Beemster’. Meer informatie over het boekje (€ 1,-) en de herinneringen aan de oorlog in de Beemster staan op de website van het Historisch Genootschap Beemster

Bordje