Durf te vragen oktober 2021

(12 oktober 2021)

In de rubriek #durftevragen behandelt omgevingsmanager Dick Winters van de provincie Noord-Holland elke editie een veelgestelde vraag over het project Brug Ouderkerk aan de Amstel. Of het nu gaat om een vraag, verzoek of tip, bij Dick kunt u altijd terecht.

De vraag:
“Sinds de aanleg van de N522 en de Brug Ouderkerk in 1938, staat er op de brug een bedienhuisje. Vanuit dit huisje wordt sindsdien de brug bediend voor het vaarverkeer hoger dan 2,60 meter. Nu de Brug Ouderkerk vervangen wordt, wordt dan ook het bedienhuisje vernieuwd?” 


Op dit moment wordt de nieuwe noordelijke brug aangelegd. De bestaande brug – en het bedienhuisje – blijven tijdens de werkzaamheden gewoon in gebruik. Als de zuidelijke brug afgebroken wordt in het voorjaar van 2022, wordt ook het bedienhuisje verwijderd. Er komt geen nieuw huisje voor terug. 

De provincie Noord-Holland is bezig om de brugbediening voor haar bruggen en sluizen te centraliseren op één punt in Heerhugowaard. Vanuit de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard kunnen bedienaren bruggen en sluizen in heel Noord-Holland op afstand bedienen. Dit zorgt er voor dat het openstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd is voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Ook ontstaat er op termijn de mogelijkheid voor verruiming van bedientijden. Uiteraard staat veiligheid voorop bij de centrale bediening. De nieuwe Brug Ouderkerk voldoet straks aan strikte veiligheidseisen. 

In plaats van het bedienhuisje komen er camera’s bij de brug met zicht op het water en op de weg. Door het gebruik van camera’s en monitoren heeft de bedienaar bij bediening op afstand meer overzicht en kan hij ‘om de hoek kijken’. De camera’s kunnen inzoomen of draaien, maar privacy gevoelige onderdelen worden geblokt. De brugwachter ziet het weg- en het vaarwegverkeer met camera’s in plaats vanaf het bedienhuisje. Verder is er nauwelijks verschil te merken bij brugopeningen. Ook bij afstandbediening is het streven om de wachttijden voor het wegverkeer en vaarwegverkeer zo kort mogelijk te houden. Het grootste verschil is dat er straks een nieuwe brug ligt, zonder bedienhuisje. 

Ook in de volgende editie geeft Dick graag antwoord op uw vraag, insturen kan via brugouderkerk@noord-holland.nl (o.v.v. #durftevragen)
 

Uitgelicht